Mark Zuckerberg komt niet naar Britse parlement

©REUTERS

Christopher Wylie, een voormalige werknemer van het databedrijf Cambridge Analytica, heeft voor een commissie van het Britse parlement getuigd. Facebook-CEO Mark Zuckerberg stuurde zijn kat voor de bijeenkomst.

In een bijeenkomst die meer dan twee uur duurde, had klokkenluider Wylie het onder andere over hoe zijn ex-werkgever verkiezingen beïnvloedde. Daarvoor baseerde het bedrijf zich op profielen die het van potentiële stemmers had opgesteld. De data die daarvoor gebruikt werden, had het bedrijf onder valse voorwendselen op Facebook verzameld.

Wylie vertelde bijvoorbeeld dat Steve Bannon, de voormalige adviseur van Donald Trump, met de naam Cambridge Analytica op de proppen kwam. ‘Hij stelde Alexander Nix (de CEO van het bedrijf die momenteel geschorst is, red.) ook voor een vals kantoor in Cambridge te openen, omdat dat het bedrijf een academisch imago zou bezorgen.’

Bizarre moord

Verder noemde Wylie de praktijken van Cambridge Analytica ‘modern kolonialisme’, omdat het in landen infiltreert om er hun openbare instellingen te ondermijnen. Zo stierf de voorganger van Wylie onder mysterieuze omstandigheden in Kenia. Volgens geruchten die de klokkenluider had gehoord, zou hij vergiftigd zijn. ‘Als in die landen iets verkeerd gaat in de politiek, zal je ervoor betalen’, zei hij daarover.

Ook in Nigeria zou het bedrijf betrokken zijn in verkiezingen, door zeer gewelddadige video’s te verspreiden om de lokale bevolking te intimideren. In het Verenigd Koninkrijk werden de tactieken dan weer ingezet om het brexitreferendum te beïnvloeden. ‘Het is zeer simpel een psychologisch profiel op te stellen van iemand die vatbaar is voor specifieke ideeën, zoals amenzweringstheorieën. Daarna maak je een dataprofiel voor dat type mensen, waarna je ze steeds opnieuw doelgerichte advertenties voorschotelt. Zo worden ze vervolgens wantrouwig tegenover de mainstream media, die volgens hen de waarheid verborgen houden.’

Waar is Mark?

Opvallende afwezige in de hoorzitting was Mark Zuckerberg. De voorbije weken hield de CEO van Facebook zich eerder afzijdig, terwijl zijn bedrijf nochtans door een van de zwaarste crisissen in zijn geschiedenis gaat. In een brief had Zuckerberg laten weten dat hij geen vragen zou beantwoorden, maar wel zijn Chief Technology Officer Mike Schroepfer en Chief Product Officer Chris Cox zou sturen.

Cambridge Analytica is niet het enige bedrijf dat dergelijke praktijken hanteert. Ook is nog lang niet bewezen dat de technieken effectief tot een ander stemgedrag hebben geleid. Wat Facebook vooral verweten kan worden, is dat het niet eerder ingreep toen bleek dat Cambridge Analytica data die voor specifieke doeleinden verzameld werden voor andere toepassingen ging gebruiken. Het sociaal netwerk was al jarenlang op de hoogte, maar het deed niets.

Nadat Christopher Wylie in The New York Times en The Observer met zijn verhaal naar buiten was gekomen, kelderde het aandeel van Facebook. Intussen staat het zo'n dan 20 procent lager dan de recentste piek op 1 februari.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud