Advertentie

Medialaan (VTM) beantwoordt klacht met klacht

Claudio Dell'anno, die in 2009 'Mijn restaurant' won. ©vtm

De strafklacht die kok Claudio Del'Anno indiende tegen omroep Medialaan, krijgt een snel antwoord uit Vilvoorde. De zendergroep boven VTM dient een tegenklacht in wegens laster.

Del'Anno nam in 2009 deel aan het VTM-programma 'Mijn restaurant', een show die hij ook won. Maar Del'Anno is vijf jaar later nog steeds misnoegd over de omstandigheden waarin die deelname verliep. Volgens hem moest die deelname eigenlijk worden gezien als werken in loonverband. Hij eist nu via de rechtbank een vergoeding van meer dan 150.000 euro, zo berichtte De Standaard vanmorgen.

Die klacht zou ook meteen meer algemene gevolgen kunnen hebben, in die zin dat in dat type programma's steevast wordt gewerkt met contracten die enkel in een forfaitaire vergoeding voorzien. Als de rechtbank beslist dat de aard van het geleverde werk inderdaad een werknemerscontract vereist, houdt dat in dat Medialaan niet alleen een loon moest uitbetalen, maar ook onder andere vakantiegeld en een vergoeding voor overuren moest voorzien. Inbreuken op die regels zouden een misdrijf inhouden.

Tegenklacht

Bij Medialaan zijn ze laaiend over deze nieuwe klacht. Het bedrijf stipt aan dat Del'Anno en zijn toenmalige partner Gaëlle Six eerder al probeerden een claim van de curator, na het faillissement van hun restaurant, probeerden af te wentelen op VTM, door te stellen dat ze als werknemer moesten worden beschouwd. 'De rechtbank wees die stelling toen reeds af en meende dat zij zich niet konden verschuilen achter een beweerde arbeidsovereenkomst', klinkt het in een persbericht.

Tegen die beslissing werd geen beroep aangetekend. Medialaan reageert dan ook verbaasd op deze nieuwe klacht. Maar de zendergroep laat het daar niet bij. Medialaan dient een tegenklacht in wegens lasterlijke aangifte. 'We zullen volledig meewerken aan het onderzoek, zoals we ook vorige keer gedaan hebben, en hebben alle vertrouwen in het oordeel van de gerechtelijke instanties', aldus juridisch directeur Ben Appel. 'Maar dat de goede naam van ons bedrijf keer op keer besmeurd wordt, moet nu eindigen.'

De uitkomst van de zaak kan ook meer algemene gevolgen hebben voor televisiemakers. Als de rechtbank oordeelt dat voor dit soort reality-tv sprake is van een arbeidscontract, moeten de omroepen hun manier van werken in de toekomst aanpassen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud