Mediamagnaat Murdoch verkoopt Chinese zenders

Rupert Murdoch neemt gas terug in China door de verkoop van 3 zenders.

News Corp, de groep van mediamagnaat Rupert Murdoch, verkoopt de controle over 3 Chinese televisiezenders aan de investeringsgroep China Media Capital (CMC). Dat liet News Corp weten via zijn website. De Amerikaanse mediagroep heeft het al jaren moeilijk in China.

Na de ondertekening van het contract richt News Corp een nieuwe joint-venture op tussen News Corp en CMC. Jack Gao, momenteel CEO van het Chinese Star TV, zal de leiding op zich nemen. Over bedragen reppen de betrokken partijen met geen woord.

CMC krijgt de controle over de zenders Xing Kong, Xing Kong International en Channel [V] Mainland China. De drie zenders maakten deel uit van Aziatische Star TV, maar daar blijft Murdoch wel eigenaar van. De beslissing om net die 3 zenders te verkopen aan CMC wordt gezien als een duidelijk teken dat Murdochs' interesse voor de Chinese mediasector behoorlijk taant.

Door de beperkingen van de Chinese overheid blijft winstgevende groei voor mediabedrijven moeilijk. De buitenlandse media hebben het nog moeilijker, daarom zoeken ze een lokale partner. Zelfs toen Murdochs' vrouw Wendi Deng, zelf van China afkomstig, nauw betrokken werd bij de zenders bleef het moeilijk. De drie zenders konden bijvoorbeeld niet uitzenden in het hele land. De uitzendingen waren enkel te bekijken in de Guangdong-provincie, met steden als Hong Kong.

'News Corp ziet in dat, om verder te kunnen groeien, ze de controle uit handen moeten geven aan lokale bedrijven', aldus media-analist Vivek Couto aan Bloomberg. 'Na verloop van tijd kan CMC zelfs met de zenders naar de beurs trekken.'

Een jaar geleden werd al duidelijk dat News Corp de nadruk begon te leggen op India vanwege het gebrek aan vooruitgang in China.

CMC is een privaty equity fonds ter waarde van 561 miljoen euro dat werd opgericht in 2009. Het tweede grootste mediabedrijf van China, Shanghai Media Group, is de grootste investeerder van het fonds.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud