Mediamogol Murdoch ontdekt Twitter

De omstreden mediatycoon Rupert Murdoch heeft de socialenetwerksite Twitter ontdekt. Opmerkelijk, Murdochs mediaconcern News Corp heeft een uiterst slechte ervaring achter de rug met socialenetwerksite MySpace. En de tachtigjarige Murdoch, die zich in 2005 nog omschreef als een 'digitale immigrant', heeft een haat-liefdeverhouding met sociale media.

De topman van het mediaconglomeraat News Corp creëerde zijn Twitteraccount @rupertmurdoch op oudejaarsavond, blijkbaar na het bijwonen van een feestje in het gezelschap van Twitter-oprichter Jack Dorsey. Sindsdien stuurde Murdoch al 17 'tweets', korte berichtjes op Twitter. Daarin spreekt hij onder meer zijn steun uit aan Rick Santorum en Michael Bloomberg, twee Amerikaanse Republikeinen.

Murdoch verwijderde ook al een controversiële tweet waarin hij zei dat 'de Britten te veel vakantiedagen hebben voor een land dat failliet is'. Murdochs vrouw Wendi Deng, ook op Twitter, had hem daartoe aangemaand met de tweet: 'Rupert!!! Delete tweet!'. Over het hacking-schandaal waar Murdoch vorig jaar uitgebreid mee in het nieuws kwam, heeft hij zich nog niet uitgesproken.

antichrist

In twee dagen tijd verzamelde Murdoch al meer dan 57.000 volgers, een opmerkelijke prestatie. Dat duidt echter niet altijd op populariteit. Murdoch krijgt veel verwensingen naar het hoofd. Een twitteraar heeft het over 'de antichrist die Twitter heeft ontdekt'. Zelf volgt Murdoch vier personen, waaronder de eerder genoemde Jack Dorsey en lord Alan Sugar, de Britse versie van ondernemer Donald Trump. Sugar vraagt zich in een tweet af of zijn 'oude vriend' Murdoch kijkt naar Twitter als investering of overnameprooi nadat hij de mist inging met MySpace.

De interesse van Murdoch in sociale media is opmerkelijk. News Corp kocht MySpace, een van de eerste socialenetwerksites, in 2005 voor 580 miljoen dollar. Vorig jaar deed News Corp MySpace van de hand voor 35 miljoen dollar nadat het van de kaart werd geveegd door Facebook. Murdoch deed Facebook in 2009 nog geringschattend af als een 'adressenboek'.

De tachtigjarige Murdoch heeft bovendien een haat-liefdeverhouding met sociale media. Geregeld fulmineert hij tegen zoekmachine Google omdat die de inhoud van zijn nieuwssites te grabbel zou gooien. Technologieën waar News Corp geld aan kan verdienen, zoals de iPad van Apple, omarmt hij wel. Het wordt uitkijken waar Murdochs Twitter-avontuur heen leidt.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud