Microsoft geeft filmpjes vloeiender beeld

Waaghalzerij filmen met een GoPro-camera op je hoofd is populair. ©BELGAIMAGE

Microsoft wil iets doen aan schokken in beelden van de populaire GoPro-camera. Zijn programma Hyperlapse creëert een virtuele wereld en verwerkt het beeld zoals hersenen dat doen.

Fietstochten, bergbeklimmingen en andere waaghalzerij filmen met een klein cameraatje op je helm wordt steeds populairder. Een succesvol voorbeeld is de GoPro-camera.

Maar de avontuurlijke beelden zijn vanwege hun langdradigheid doorgaans saai om te bekijken. Daarom versnellen veel gebruikers ze in hun montage. Maar dat levert schokkerige beelden op. Daar moet het programma Hyperlapse van Microsoft iets aan doen. Het programma bevindt zich nog in een ontwikkelingsfase, maar het bedrijf lanceert deze week al een voorbeeldfilmpje (zie onderaan), met merkelijk vloeiendere beelden.

Algoritme

De verbetering is mogelijk door een algoritme dat Microsoft ontwikkeld heeft. Het analyseert het volledige filmpje en maakt een digitale 3D-reconstructie van de gefilmde omgeving. Daarin situeert het het traject van de camera. Vervolgens selecteert het programma de frames die het nodig heeft om een vloeiend beeld te verkrijgen. Doordat niet langer alle gefilmde frames in de video zitten, zijn er her en der lege gaten. Die vult Hyperlapse op eigen houtje aan. ‘Hyperlapse 'hallucineert' weggevallen beelden, net zoals het menselijk brein doet wanneer het info die het krijgt van onze ogen verwerkt’, klinkt

In een filmpje vergelijkt Microsoft de originele beelden met de beelden van Hyperlapse

het op de website van Microsoft. Het programma is nog niet volledig klaar. Een timing voor de release geeft het bedrijf niet.

Hype

Met Hyperlapse speelt Microsoft in op de hype rond de zogenaamde firstpersoncamera’s. Die wordt vooral aangevoerd door de GoPro-camera. GoPro zag zijn omzet vorig jaar stijgen met 87 procent tot 985,7 miljoen euro. Recent maakte het een zeer geslaagd beursdebuut. Bedrijven zoals Polaroid proberen mee te surfen op de rage en lanceren gelijkaardige camera’s.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud