Advertentie

‘Miljoenen Facebook-data lagen te grabbel'

Er waren alweer miljoenen Facebook-data openbaar toegankelijk. ©AFP

Miljoenen lijnen met Facebook-gegevens zijn per ongeluk openbaar gemaakt op de servers van de clouddienst van Amazon. Dat ontdekte het cyberbeveiligingsbedrijf UpGuard.

Het sociale netwerk Facebook krijgt maar geen vat op rondslingerende data van zijn gebruikers. Uit onderzoek van cyberbeveiligingsbedrijf UpGuard bleek gisteren dat twee grote databases met Facebookgegevens vrij toegankelijk waren via de servers van Amazon Web Services (AWS), de clouddienst van het e-commercebedrijf.

De databases waren ontwikkeld door twee externe bedrijven. De eerste, die van het Mexicaanse mediabedrijf Cultura Colectiva, bevatte 540 miljoen aan lijnen met Facebookgegevens. De data waren van uiteenlopende soort: van commentaren over reacties tot accountnamen. De tweede, van de app ‘At The Pool’, was kleiner. Maar ze bevatte wel de wachtwoorden van 22.000 gebruikers.

Cambridge Analytica

Facebook liet jarenlang toe dat externe bedrijven of appontwikkelaars de betrokken informatie relatief makkelijk konden binnenhalen. Het verstrengde de toegang uiteindelijk. Vorig jaar belandde Facebook in de vuurlinie omdat het Britse bigdatabedrijf Cambridge Analytica de gegevens van miljoenen gebruikers had misbruikt.

540 miljoen
Facebook
Een publiek toegankelijke database bevatte 540 miljoen lijnen aan Facebook-data.

Het sociale netwerk zegt in een reactie dat het externe bedrijven verbiedt Facebook-informatie in een publiek toegankelijke database op te slaan. Facebook nam contact op met Amazon om de databases zo snel mogelijk offline te halen.

In maart moest Facebook nog opbiechten dat het de gegevens van honderden miljoenen gebruikers vergat te versleutelen. De wachtwoorden van die gebruikers waren gewoon leesbaar voor het Facebook-personeel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud