Advertentie

Murdoch trekt megabod op Time Warner in

©Photo News

De mediamagnaat Rupert Murdoch trekt zijn bod van 75 miljard dollar op de tv- en filmreus Time Warner in.

In juli verraste Rupert Murdoch met de melding dat 21th Century Fox een bod van 75 miljard gedaan om Time Warner in te lijven. Een deal die de hele mediasector op zijn kop zou kunnen zetten. Het zou voor de tachtiger meteen ook de grootste slag in zijn carrière geweest zijn. De twee bedrijven zouden samen zomaar even een omzet van 65 miljard dollar gehaald hebben.

'Het was een unieke gelegenheid om twee fantastische bedrijven samen te brengen. Maar het bestuur en het management van Time Warner weigerde gesprekken met ons te voeren', klinkt het in een mededeling van Fox.

Beleggers gingen er evenwel vanuit dat Murdoch dieper in de buidel zou tasten en eventueel een vijandelijk bod zou indienen. Maar dat is Murdoch dus niet van plan. Het aandeel Time Warner keldert in de nabeurshandel op Wall Street meer dan 10 procent terwijl Fox 8 procent stijgt. 

De beurskoers van Fox was sinds de aankondiging in juli wel met 9 procent gezakt. Ook dat heeft meegespeeld in de beslissing van Murdoch. 'Daardoor was ons aandeel ondergewaardeerd, wat de transactie minder aantrekkelijk maakte voor onze aandeelhouders.' Tegelijkertijd kondigt Fox aan voor 6 miljard dollar eigen aandelen te zullen inkopen. 

Vermoedelijk was het Murdoch vooral te doen om HBO, het betaaltelevisiemerk van Time Warner. HBO heeft alles in huis waar mediabedrijven vandaag van dromen: ijzersterke, exclusieve content waar consumenten in de hele wereld veel geld voor willen betalen, een groeiende internationale aanwezigheid en een streamingdienst (HBO Go) die misschien wel de enige volwaardige concurrent is voor het snelgroeiende onlineplatform Netflix.

In een tijdperk waarin de tv-kijkers steeds meer online aandacht en geld spenderen, slaagt HBO er wel nog in om fors te groeien. Hoewel het maar 16 procent uitmaakt van de omzet van Time Warner, zou HBO op meer dan 20 miljard dollar gewaardeerd worden, een kwart van de totale biedprijs.

En misschien was er nog een heel andere reden voor de interesse van Murdoch in Time Warner: het beslechten van zijn decennia oude persoonlijke vete met Ted Turner, de vroegere sterke man van Time Warner. Beide mediamagnaten zijn gezworen vijanden en hebben nooit nagelaten dat ook publiek te tonen. Dertig jaar geleden probeerde Murdoch trouwens al eens Time Warner over te nemen.

Niet alleen zakelijk, ook ideologisch zijn ze elkaars tegenpolen. Murdoch staat bekend als een uitgesproken rechtse en pro-Republikeinse figuur, terwijl Turner tot het linkse, Democratische kamp wordt gerekend. Fox News, de nieuwszender die Murdoch in 1996 lanceerde, was zijn ideologische antwoord op de 'linkse' nieuwszender CNN, die het geesteskind is van Turner.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud