Netflix bestelt oorlogsdocumentaire bij filmmaker Koen Mortier

Regisseur Koen Mortier mag voor de streamingdienst Netflix een twaalfdelige documentaire maken over de Tweede Wereldoorlog. Netflix tekende daarvoor een contract met het Brusselse productiehuis Czar.

'Liberation Route' wordt een Engelstalige reeks in twaalf delen waarin Mortier op zoek gaat naar de verhalen die soldaten, verzetsstrijders en burgers over bepaalde gebeurtenissen tijdens de oorlog hebben geschreven. De regisseur werkt daarvoor samen met een team historici.

Een van die weinig bekende verhalen was een groot misleidingsplan van de geallieerden, die met duizenden plastic bootjes en tanks de Duitsers wilden doen geloven dat ze een invasie vanuit de Engelse havenstad Dover aan het voorbereiden waren.

Mortier richt zich op een publiek van 18- tot 30-jarigen die de oorlogsverhalen niet meer goed kennen.

Koen Mortier.

De reeks wordt geproduceerd door Eurydice Gysel, executive producer bij Czar en tevens de partner van Mortier. De eerste opnames zijn gepland voor het najaar, aldus de nieuwssite Screen Daily, die het nieuws naar buiten bracht.

Netflix financiert 40 procent van de productie. Het is het eerste concrete resultaat van een afspraak die voormalig minister van Media Sven Gatz (Open VLD) in 2018 met de Amerikaanse streamingdienst maakte, om jaarlijks 2 procent van zijn omzet in Vlaanderen te herinvesteren in Vlaamse producties. Dat komt neer op ruim 1 miljoen euro.

Taxshelter

De reeks haalde ook geld op via het fiscaal voordelige systeem van de federale taxshelter en uit een verkoop van de uitzendrechten aan Telenet. Ook de Nederlandse distributeur Dutch FilmWorks stak geld toe.

Mortier verfilmde eerder in de langspeelfilm 'Engel' het boek 'Monoloog van iemand die het gewoon werd tegen zichzelf te praten' van Dimitri Verhulst. Zijn debuut 'Ex Drummer' (2007) is eveneens een verfilming, van het gelijknamige boek van Herman Brusselmans.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud