Netflix maakt zichzelf duurder

Kevin Spacey, hoofdrolspeler in de door Netflix zelf geproduceerde en razend populaire serie House of Cards. ©netflix

De online videodienst Netflix gaat zijn prijzen voor nieuwe klanten licht optrekken, met 1 of 2 dollar per maand. Dat verklaarde CEO Reed Hastings in de marge van sterke eerstekwartaalresultaten, die de verwachtingen overtroffen.

De prijsverlaging is gepland voor het lopende kwartaal. Ze geldt wel enkel voor nieuwe klanten. De bestaande abonnees zullen aanvankelijk niet meer betalen dan de huidige 7,99 dollar per maand.

Dat nieuws kwam in de marge van de kwartaalresultaten, die imponeerden. De omzet, 1,27 miljard dollar, was nog volgens de verwachtingen. Maar de winst van 53,1 miljoen dollar of 86 cent per aandeel klopte vlotjes de gemiddelde analistenprognose van 81 cent per aandeel. Vorig jaar bleef Netflix nog steken op een nettowinst van 2,7 miljoen dollar of 5 cent per aandeel.

Met het hogere abonnementsgeld wil Netflix zijn aanbod opkrikken. Topman Hastings moet ook het evenwicht bewaren tussen zijn eigen prijzen en de stijgende kost om exclusief films en series te verkrijgen in Hollywood.

WK Brazilië

Beleggers zien het allemaal graag gebeuren. In de nabeurshandel op Wall Street sprintte het aandeel bijna 7 procent hoger. Maar het is afwachten hoe de klanten zullen reageren. Netflix probeerde 3 jaar geleden ook al eens zijn prijzen te verhogen met 60 procent, maar moest dat plan weer opbergen na massaal protest van zijn gebruikers. De prijsverhoging die nu voorligt, komt neer op een goeie 25 procent.

Maar Netflix maakt zich niet al te veel zorgen. Het bedrijf mikt op 1,46 miljoen nieuwe abonnees in het lopende kwartaal. Die komen bovenop de 48,4 miljoen klanten die de videodienst nu al wereldwijd telt. Hastings verwacht dat het WK voetbal, dat in juni in Brazilië plaatsvindt, de klantengroei wel even zal vertragen. Kijkers die anders op zoek zouden gaan naar nieuwe series, zullen in die periode namelijk meer geïnteresseerd zijn in voetbal, en dat biedt Netflix niet aan.

Over de verdere expansieplannen in onder meer Europa, bleef het eerder stil. Vorig jaar werd er al druk gespeculeerd over een lancering in België, maar het bedrijf zelf heeft tot dusver ontkend dat er concrete plannen zijn in die richting. Wel zal Netflix zijn dienst beschikbaar maken op settopboxen voor de kabel in de VS en Europa, maar wel enkel op toestellen van producent TiVo.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud