Opnieuw njet voor bod op Telenet

©BELGA

Het overnamebod van Liberty Global op Telenet loopt allesbehalve van een leien dakje. Na Norges Bank keurt ook het New Yorkse hefboomfonds Omega Advisors het bod af. De twee investeerders hebben samen 7,7 procent van het kabel- en televisiebedrijf in handen.

Midden december ging het bod van Liberty Global op Telenet van start. De biedronde loopt tot vrijdag (11 januari). De Amerikanen, die al 50,04 procent van Telenet in handen hebben, bieden 35 euro per aandeel.

Op de tweede dag van het bod liet Norges Bank Investment Management (NBIM) al weten zijn aandelen, 4,3 procent van het kapitaal, niet te zullen aanbieden. NBIM beheert het pensioenfonds van de Noorse overheid, dat gestijfd wordt met (een deel van) de olie-opbrengsten van het Scandinavische land. De Noren zijn na BNP Paribas Investment Partners (4,9%) de grootste minderheidsaandeelhouder van Telenet.

Vandaag bekent ook Omega Advisors kleur. En ook het New Yorkse hefboomfonds vindt de overnameprijs te laag, meldt The Wall Street Journal. '35 euro is een aantrekkelijke prijs als de mobiele activiteiten, belastingsvoordelen en potentiële synergieën buiten beschouwing worden gelaten', zegt Omega-hoofdanalist Jon Aborn in de zakenkrant. Volgens Liberty zijn Telenets langetermijnprognoses voor de mobiele poot onrealistisch.

Omega heeft 3,4 procent van de aandelen in handen. Tel daar de Noorse 'no' bij en de tegenstand is al 7,7 procent groot. Bovendien baseren veel kleine aandeelhouders hun beslissing op het standpunt van de grote investeerders.

Het wordt voor Liberty Global-topman John Malone dus heel moeilijk om in zijn opzet te slagen. Met 70 à 75 procent van de aandelen - al is dat geen officiële doelstelling - kan de miljardair Telenet veel gemakkelijker fusies en de terugkoop van eigen aandelen - om zijn belang verder op te drijven - opleggen.

Dat Liberty het niet gemakkelijk zou hebben, bleek al eerder. De onafhankelijke zakenbank Lazard oordeelde dat Telenet 37 à 42 euro per aandeel waard is. Volgens de onafhankelijke bestuurders van Telenet kunnen zij pas instemmen met een bod als er 39 à 40 euro per aandeel op tafel ligt. 

 

 

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud