Overname Le Monde rond

De overnemers van Le Monde, van links naar rechts: Matthieu Pigasse, Pierre Bergé en Xavier Niel (foto: AFP)

De algemene eigenaarsvergadering van de Franse krant Le Monde heeft dinsdagavond ingestemd met de overname van de krant door een trio dat gevormd wordt door de zakenman Pierre Bergé, de uitgever Xavier Niel en de zakenbankier Mat­thieu Pigasse.

Het trio, dat in de Franse media al de koosnaam BNP kreeg, brengt 110 miljoen euro in. Hun vennootschap ‘Le Monde Libre’ verwerft daarmee 64,5 procent van het kapitaal van de noodlijdende kwaliteitskrant.

Het is de bedoeling dat dit aandeel later teruggebracht wordt tot 60 procent, als ook de journalisten-, personeels- en lezersverenigingen van de krant met vers geld over de brug komen. Die zouden daardoor een blokkeringsminderheid van een derde van de aandelen krijgen, wat een garantie moet vormen voor de onafhankelijke koers van de krant.

Andere aandeelhouders, zoals de Spaanse groep Prisa, de Franse mediagroepen Lagardère en Nouvel Observateur en de Ita­liaanse krant La Stampa, zien hun aandeel verwateren of zullen het helemaal verkopen.

Sarkozy

President Nicolas Sarkozy is allesbehalve gelukkig met de overname van Le Monde door het trio. De drie hebben niet alleen een linkse achtergrond. Ze staan ook bekend als uitgesproken critici van zijn beleid. En de Franse president houdt niet zo van media die zich kritisch over zijn doen en laten uitlaten.

Voorlopig zullen de nieuwe eigenaars wel hun handen vol hebben met het rendabel maken van Le Monde. Vooral de drukkerijactiviteiten zijn zwaar verlieslatend. En ook Le Monde zoekt zich met vallen en opstaan een weg in de digitale toekomst.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud