'Pearson overweegt verkoop van Financial Times'

De Britse mediagroep onderzoekt de verkoop van zijn zakenkrant Financial Times. Dat meldt het persagentschap Bloomberg op basis van goedgeplaatste bronnen. Pearson wil focussen op zijn sneller groeiende onderwijspoot, luidt het. De mediagroep ontkent.

De verkoopplannen kaderen volgens een bron mogelijk in het vertrek van Marjorie Scardino, de CEO die Pearson 16 jaar leidde. De topvrouw liet vorige maand weten dat ze het in januari voor bekeken houdt. Die aankondiging deed meteen de speculatie oplaaien dat Financial Times in de etalage zou belanden. Scardino liet er immers nooit twijfel over bestaan dat ze een grote fan is van de zalmroze financiële krant.

Nu die belangrijke steun binnenkort verdwijnt, ligt de weg naar een verkoop open. Volgens Bloomberg heeft Pearson beslist om biedingen op de krant in overweging te nemen. De mediagroep stelde wel geen zakenbank aan om de verkoop te begeleiden, weet het persagentschap. Financial Times zou 780 miljoen tot 1,2 miljard euro waard zijn.

Potentiële bieders zijn volgens het persagentschap rijke individuen uit Rusland, het Midden-Oosten en Azië. Ook Bloomberg LP, eigenaar van het gelijknamige persagentschap, kan interesse hebben. Die groep deed vroeger al een poging om de krant binnen te halen - zonder succes, weet een bron.

Onderwijs

Pearson is een bedrijf met drie grote zuilen. Er is de FT Group, waar Financial Times maar ook enkele financiële magazines en 50 procent van The Economist onder vallen. Daarnaast is er de uitgever Penguin, die boeken op de markt brengt in een honderdtal landen. Penguin besliste eind oktober met Random House samen te smelten tot de grootste boekenuitgever van de wereld.

De derde poot, Pearson In Education, houdt zich bezig met alles wat studenten nodig hebben. Onder het beleid van Scardino groeide die tak uit tot de belangrijkste inkomstenbron. Vorig jaar was Pearson in Education goed voor driekwart van de groepsomzet. De uitgever Penguin nam 17 procent voor zijn rekening, FT Group was goed voor 8 procent.

Het bedrijf is met die drieledige structuur al een pak gestroomlijnder dan toen Scardino 16 jaar geleden begon. Ze verkocht de belangen in het tv-bedrijf BSkyB, in de zakenbank Lazard en in de wassenbeeldengroep Madame Tussauds. Maar analisten stelden al hardop dat opvolger John Fallon - die geen uitgever is - de groep nog meer richting onderwijs zal duwen. 'Hij heeft geen emotionele band met FT, en zou dus brutaler kunnen zijn in zijn strategie', verklaarde een analist. Desgevraagd zei Fallon meteen dat hij 'veel waarde hecht aan FT'.

Ook nu ontkent Pearson het bericht. 'We hebben al vaak gezegd dat Financial Times een gewaardeerd en waardevol onderdeel van Pearson is', reageerde de groep tegenover een journalist van The Guardian.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud