Pulitzers voor berichtgeving over Harvey Weinstein

Harvey Weinstein ©REUTERS

De New York Times en de New Yorker hebben samen een Pulitzerprijs gekregen voor hun berichtgeving over Harvey Weinstein, de Hollywood-filmbaas die zich jarenlang te buiten ging aan seksueel grensoverschrijdend gedrag.

De krant en het tijdschrift kregen de prijs in de categorie "openbare dienst", de meest prestigieuze categorie. De twee media waren de eersten die schreven over het uitgebreide systeem van seksuele intimidatie dat de machtige filmbaas had opgezet.

In de nasleep van hun berichtgeving kwamen in de hele wereld gelijkaardige schandalen aan het licht, die op sociale media gedeeld werden onder de hashtag #metoo. De berichtgeving over Weinstein leidde uiteindelijk tot de neergang van verschillende machtige mannen in Hollywood, politiek, media en technologie.

De Times viel, samen met The Washington Post, ook in de prijzen voor haar berichtgeving over de banden tussen Rusland en de entourage van president Donald Trump.

Het onderzoek van de Washingon Post naar de Republikeinse kandidaat voor de senaat Roy Moore werd ook bekroond. De Post-journalisten ontdekten dat de Republikein verschillende vrouwen, de jongste amper 14, had betast.

Reuters sleepte de Pulitzer voor Internationale Reportages in de wacht, voor het werk over de 'war on drugs' van de Filipijnse president Duterte.

Een opvallende winnaar is Kendrick Lamar, die als eerste rapper een Pulitzer voor muziek wint voor zijn album ‘Damn’. Die Pulitzer wordt uitgereikt sinds de jaren 40, en ging anders altijd naar klassieke muziek of jazz.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud