Rendabiliteit Studio 100 op recordniveau

Qua omzet is de afdeling Themaparken van Studio 100 de belangrijkste van de groep. ©Studio 100

Studio 100 realiseerde vorig jaar een omzet van 160 miljoen euro (+4,5%). De rendabiliteit van de entertainmentgroep lag met een operationele kasstroom (ebitda) van 52 miljoen euro nog nooit zo hoog.

De ebitda is de bedrijfswinst voor waardeverminderingen en afschrijvingen en geeft de rendabiliteit van een bedrijf weer. De ebitda van Studio 100 klom van 41 miljoen in 2012 tot 52 miljoen euro vorig jaar en vertegenwoordigt bijna een derde van de omzet. Dat is een bijzonder hoog percentage en is voornamelijk te danken aan de themaparken (Studio 100 is het bedrijf achter Plopsaland) en de productie van animatiereeksen.

De vijf themaparken van de groep kenden hun tweede beste jaar ooit met meer dan 2,6 miljoen bezoekers. Ze realiseerden een totale omzet van 58 miljoen euro. Qua omzet is deze afdeling de belangrijkste van de groep.

De Bij en de Viking

Studio 100 lanceerde vorig jaar via zijn animatiestudio's in Parijs en Sydney (Australië) ook nieuwe animatiereeksen rond Maya de Bij en Wickie de Viking. Maya werd in 160 landen op televisie gelanceerd en Wickie in 85 landen, met hoge marktaandelen tot gevolg.

Studio 100 werkt aan de tv-series Heidi en Tashi en aan afleveringen van Reading Eggs, een Australisch populair digitaal leerprogramma voor kinderen. Daarnaast zijn er twee animatie-langspeelfilms in ontwikkeling: Maya de Bij en Blinky Bill. De release van de Maya-film in het najaar van 2014 is voorzien in 103 landen.

Investeringen

Studio 100 blijft ondertussen ook investeren, in eerste instantie in zijn themaparken. De groep zal in het voorjaar van 2015 een aquapark openen in Plopsaland De Panne. Dat vergt een investering van 16 miljoen euro. In het Duitse Holiday Park werd in juni een nieuwe rollercoaster ('Skyscreamer') gelanceerd. Studio 100 investeerde er 7,5 miljoen euro in. De verwachtingen van de parken voor 2014 zijn 'erg veelbelovend', klinkt het bij het bedrijf.

De media- en entertainmentgroep stelt dat de vooruitzichten voor 2014 'zeer positief zijn'. Ze verwijst onder meer naar het succes van de musical '14-18', waarvoor reeds 240.000 tickets de deur uit zijn en die een doorstart krijgt in september.'

Studio 100 is al jarenlang voor 33 procent in handen van BNP Paribas Fortis Private Equity, de durfkapitaalpoot van de gelijknamige bank.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud