Advertentie

Rihanna helft duurder in Australië dan in VS

Rihanna (foto: EPA) ©EPA

Rihanna's jongste album, 'Unapologetic', kost bij aankoop via iTunes 50 procent meer in Australië (23,98 dollar) dan in de VS (15,99 dollar). Hetzelfde geldt voor andere muziek, maar ook voor soft- en hardwareproducten. Apple, Microsoft en Adobe Systems moesten die hogere prijzen gaan verantwoorden in het Australische parlement.

De non-profit consumentenvereniging Choice vergeleek de Australische en Amerikaanse prijzen voor 186 liedjes, games, softwareprogramma's en computers. Uit dat onderzoek blijkt dat de prijzen down under zowat de helft hoger liggen dan in de VS. Het Microsoft-softwarepakket Office Professional 2013 kost in Australië omgerekend 625 (Amerikaanse) dollar, in de VS 400 dollar.

'Dit is discriminatie van de Australische consumenten', zegt Matthew Rimmer, een professor van de Australian National University in Canberra die zich specialiseert in eigendomsrecht. 'De producten worden digitaal verspreid. Waarom zijn de prijzen dan hoger?'

Apple schuift de schuld in de schoenen van de contentleveranciers. 'We zouden graag lagere prijzen in de Australische winkels zien. We raden de overheid aan te praten met de eigenaars van de content (in dit geval de platenmaatschappij, red.)', reageerde Tony King, topman van Apple Australia, in het parlement. Volgens King is het gros van het prijsverschil voor muziek en films te wijten aan de groothandelsprijs die platen- en filmmaatschappijen en tv-studio's hanteren. 

Pip Marlow, hoofd van Microsoft Australia verklaarde dat de consument wel alternatieve producten zal kopen als de prijzen te hoog zijn. En de prijsverschillen vloeien voort uit verkooptaksen, arbeids- en marketingkosten en de beslissingen van doorverkopers, enz., luidde het. 'Zelfs downloadsites vergen onderhoudskosten.'

De Australische regering overweegt de leveranciers van die producten, onder meer Apple, Microsoft en Adobe Systems, regels op te leggen voor de bepaling van de verkoopprijzen.

De consumentenvereniging Choice raadt de overheid aan geo-blocking te verbieden. Die techniek laat websites toe om de locatie van de koper te identificeren en daar de lokale prijs op af te stemmen. Zonder locatie geen lokale prijzen meer.

De steile opgang van de Australische dollar heeft het verschil tussen lokale en internationale prijzen voor software, muziek en entertainment de voorbije jaren extra in de verf gezet. Over de voorbije vier jaar werd de munt meer dan 50 procent duurder. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud