Roularta investeert 12 miljoen in nieuwe drukpers

Xavier Bouckaert, de CEO van Roularta. ©Debby Termonia

De magazinemaker drijft de capaciteit in zijn drukkerij in Roeselare op. Hij komt zo tegemoet aan de 'grote vraag' uit de markt.

De Roeselaarse mediagroep  Roularta kondigt dinsdagavond een investering in zijn drukkerij aan. Roularta komt net morgenochtend met zijn halfjaarresultaten. 

Tegen eind volgend jaar moet een Mitsubishi-drukpers met een capaciteit van 48 pagina's vervangen worden door een Lithoman IV met een capaciteit van 72 pagina's. Met die investering wil Roularta de drukcapaciteit garanderen. De Mitsubishi was 28 jaar oud en versleten. Er waren geen wisselstukken meer voorhanden. 

28,2%
Drukactiviteiten
De drukactiviteiten van Roularta zijn goed voor iets meer dan een kwart van het totaal.

Het krikt de drukcapaciteit meteen ook op. Een drukpers met een capaciteit van 72 pagina's moet minder vaak draaien voor dikkere tijdschriften dan een machine met een capaciteit van 48 pagina's. Roularta legt er 12 miljoen euro voor op tafel. Het investeert voorts ook in zonnepanelen op het dak van de productiehal. 

Faillissementen

CEO Xavier Bouckaert ziet de toekomst van de drukactiviteiten optimistisch in. De laatste jaren was er nochtans een prijzenslag tussen verschillende drukkerijen aan de gang. Roularta ontsnapte daar grotendeels aan, zegt Bouckaert. 'We moeten de capaciteit van onze drukkerij ook niet volledig opvullen, we hebben onze eigen magazines.' 

De prijzen stijgen opnieuw, na een reeks faillissementen. Midden april vroeg de Circle Media Group (CMG), het bedrijf achter drukkerij Roto Smeets, het faillissement aan. 'Dat ontketende een paniekgolf bij de uitgevers. Er was capaciteitstekort. Met onze nieuwe drukpers vangen we de grote vraag uit de markt op.' 

Vrouwenbladen

De drukactiviteiten van Roularta waren in 2018 goed voor 78,2 miljoen euro omzet, iets meer dan een kwart van het totaal (28,2 procent). Onder dat cijfer ziet een dubbele dynamiek. Enerzijds kan Roularta meer drukken, door de overname van bijvoorbeeld de vrouwenbladen van Sanoma. Anderzijds is er minder omzet voor de 'prepress', die drukwerk klaarstoomt voor de drukkerij. 

Het aandeel van Roularta steeg dinsdag fors met meer dan 10 procent, naar 13,15 euro. Dat is opmerkelijk, omdat het bedrijf pas woensdagochtend met halfjaarresultaten komt.  

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud