Roularta keert lager dividend uit

De magazines van Roularta. (foto: Eric Vidal) ©Photo News

Eenmalige kosten en herstructureringen drukken de nettowinst van Roularta. Dat leidt tot een verlaging van het (bruto) dividend van 0,50 tot 0,35 euro. Operationeel (omzet en bedrijfskasstroom) scoorde de mediagroep vorig jaar beter dan verwacht. 2012 werd goed ingezet. Beleggers focussen op de resultaten en sturen het aandeel ruim 2 procent hoger.

Roularta stelde eind november een omzetgroei in het vooruitzicht, maar waarschuwde tegelijk voor een zwakkere bedrijfskasstroom. De jaarcijfers bevestigen die voorspelling. De omzet steeg bijna 2 procent tot 725,2 miljoen euro. En de recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) kwam 13,4 procent lager uit op 70,3 miljoen euro.

Ter vergelijking: de analisten van Bank Degroof en KBC Securities mikten op 718 à 721 miljoen euro omzet en een rebitda van 63 à 64 miljoen euro.

De eerste negen maanden waren beter dan 2010. Maar het vierde kwartaal ging gebukt onder verhoogde éénmalige en herstructureringskosten van programmatie en 'line extensions' (onder meer reclame, merchandising en interactieve diensten) bij de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Bovendien stelden adverteerders hun reclamecampagnes uit ten gevolge van het slechte economische klimaat.

De hogere herstructureringskosten zijn het gevolg van de reorganisatie van de print- en audiovisuele divisie. Roularta paste zijn managementstructuur aan en staakte niet-kernactiviteiten in zijn audiovisuele poot (VMMa) om die klaar te stomen voor de concurrentie van het nieuwe VT4

Dividend

Door eenmalige kosten en herstructureringen voor 15,6 miljoen euro halveert de nettowinst van 30,9 tot 14,4 miljoen euro. Die stevige daling is nefast voor het dividend van de mediagroep. Aangezien Roularta zowat 30 procent van zijn nettowinst uitkeert, zakt het bruto dividend van 0,50 (2010) tot 0,35 euro.

Het dividend is in lijn met wat KBC Securities verwachtte. Bank Degroof had verwacht dat de mediagroep haar pay-outratio wat zou optrekken om een stabiel dividend uit te keren.

Outlook

Roularta geeft geen concrete vooruitzichten. Het geeft wel wat indicaties over hoe de groep het jaar heeft ingezet:

  • De Belgische magazines zijn 2012 beter gestart dan ze vorig boekjaar zijn geëindigd.
  • De internetinkomsten blijven met 30 procent groeien en ook radio en tv kenden een goed eerste kwartaal (dat eind deze maand afloopt). 'Al is er weinig visibiliteit voor de komende maanden', voegt het bedrijf er aan toe.
  • De gratis pers heeft af te rekenen met lagere personeelsadvertenties, maar de lokale en nationale reclamemarkt houdt goed stand.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud