Roularta's vrouwenbladen compenseren kelderende huis-aan-huisbladen

Roularta landt pal op de analistenverwachtingen. ©BELGA

Roularta, de magazinemaker uit Roeselare, houdt met de in 2018 overgenomen vrouwenbladen zoals Libelle en Flair het schip op koers.

Roularta plukte in 2019 de vruchten van een overname die het al in januari 2018 aankondigde. Bekende vrouwenbladen zoals Libelle en Flair verhuisden toen van de Belgische tak van het Finse Sanoma naar de kantoren van Roularta aan de Raketstraat in Evere. 

Zonder die overname, die vorig jaar voor het eerst een volledig boekjaar meetelde, zouden de resultaten onmiskenbaar tegenvallen. Zonder de vrouwenbladen zouden de inkomsten uit abonnementen en verkoop in de krantenwinkel met 3,8 procent zakken. Met de vrouwenbladen stijgen die met 22,8 procent. 

-20 procent
Huis-aan-huisbladen
De huis-aan-huisbladen zien de inkomsten uit reclame met een vijfde afnemen.

Eenzelfde verhaal op de reclamemarkt. De inkomsten uit advertenties in kranten, magazines en online lopen sowieso met 3,1 procent terug. Maar een stijging van de advertentie-inkomsten in de magazinetak (+5,2%) mildert die daling. Met dank aan de vrouwenbladen. 

Volatiel

Roularta blijft dus wel problemen ondervinden op de 'volatiele' reclamemarkt. Die verhindert het zelfs een jaarprognose te maken. De grootste schuldigen zijn de huis-aan-huisbladen, waarvan de reclame-inkomsten al jaren in vrije val zitten. Ook vorig jaar zakten ze met een vijfde. 

Dat is niet verwonderlijk. De kleinhandel in ons land kreunt mee onder de opkomst van e-commerce, wat weinig ruimte overlaat om te adverteren. Roularta probeerde dat te remediëren met Storesquare, een platform waarop lokale handelaars zelf aan e-commerce konden doen. Het draaide uit op een fiasco en Roularta trok er begin dit jaar de stekker uit

Dividend

Financieel landt Roularta pal op de analistenverwachtingen. De omzet stijgt met 6,8 procent, naar 295,8 miljoen euro, exact zoals analisten verwacht hadden. De bedrijfswinst (ebit) klokt af op 10 miljoen euro. Vergelijken met het jaar voordien is daar moeilijk, omdat Roularta in 2018 70 miljoen afboekte op zijn merken. 

Roularta is schuldenvrij en heeft nog altijd 96 miljoen euro cash op de rekening staan. Het belooft die 'efficiënter te gaan beleggen'. Het bedrijf stelt voor 2019 een brutodividend van 0,50 euro voor. Dat geld zal vooral naar de families De Nolf en Claeys vloeien: de clan-De Nolf heeft 71,2 procent van de aandelen, Claeys bijna 4 procent. 

Roularta is net als Rossel voor 50 procent eigenaar van Mediafin, uitgever van De Tijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud