Sabam in de clinch met Tomorrowland

(foto: Photo News) ©Photo News

Het dancefestival Tomorrowland is verwikkeld in een proces met de auteursrechtenvereniging Sabam, vernam De Tijd.

Het dispuut gaat terug tot de editie van 2010. De organisatie gaf toen bij Sabam een factuur aan op basis van 8.000 verkochte tickets, zegt Sabam-woordvoerder Jérôme Van Win. ‘Wij roken onraad omdat we in de media lazen dat het festival een groot succes was.’

De 120.000 tickets waren dat jaar uitverkocht. Sabam trok naar de rechtbank omdat de organisatie geen bijkomende inlichtingen wilde geven.

Via de rechter kreeg Sabam de toestemming om een onafhankelijke expert de boekhouding te laten onderzoeken voor 2010, 2011 en 2012. Die besloot dat er inderdaad een discrepantie bestond tussen de aangiften van Tomorrowland en de boekhouding van het festival.

Tomorrowland besliste daarop al een deel van het verschil aan Sabam over te maken. Voor de editie van 2013 wil het festival naar eigen zeggen open kaart spelen. Maar Tomorrowland betwist de facturen, die het buitensporig hoog vindt. De rechtbank spreekt zich daarover wellicht pas in oktober volgend jaar uit.

Over hoeveel geld het gaat, wil geen van de partijen kwijt. Adviseur Caroline Curtis van Tomorrowland zegt in een reactie dat de eis van Sabam in eerste aanleg werd afgewezen door de rechtbank van koophandel in Antwerpen.

Ze spaart haar kritiek op de auteursrechtenorganisatie niet. Die werpt zich op als vertegenwoordiger van alle auteurs wereldwijd, maar kan geen bewijs voorleggen dat de rechten worden geïnd voor auteurs die ze echt vertegenwoordigt, klinkt het. ‘De tarieven die Sabam aanrekent, zijn buitensporig, niet gerechtvaardigd en berekend op foutieve parameters. ID&T heeft al een maximumbedrag betaald aan Sabam’, stelt Curtis. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud