Sanoma schrijft bijna 400 miljoen af op SBS Nederland

Het gebouw van SBS Nederland in Amsterdam. ©HH

De Finse mediagroep Sanoma geeft nu ook boekhoudkundig toe dat ze haar Nederlandse televisieavontuur veel te duur betaald heeft. De groep schrijft voor liefst 392 miljoen euro goodwill af op de overname van SBS Nederland.

In een persbericht van Sanoma heet het dat de Nederlandse divisie een ‘impairment’, een eenmalige waardevermindering, boekt van 35 miljoen euro. Maar dat bedrag heeft betrekking op alle activiteiten, zowel televisie als tijdschriften. In de tv-poot (met de zenders SBS6, Net 5 en Veronica) wordt maar liefst 392 miljoen euro goodwill afgeschreven: 201 miljoen voor het jaar 2012 en 191 miljoen voor 2013. Volgens Sanoma wordt die bittere pil verguld door betere prestaties van de andere Nederlandse activiteiten, zoals de nieuwssite nu.nl en de tijdschriften. Daardoor zou de totale schade beperkt blijven tot 35 miljoen euro.

Het gegoochel met cijfers is een puur boekhoudkundige oefening, maar Sanoma geeft daarmee wel officieel toe dat het zijn tv-poot SBS Nederland twee jaar geleden veel te duur betaald heeft. Sanoma en de Nederlandse mediagroep Talpa van John De Mol namen SBS Nederland toen over van de Duitse groep ProSieben.

Helemaal onverwacht komt de zware afwaardering niet. Sanoma was de jongste weken de geesten aan het voorbereiden op het slechte nieuws. Twee weken geleden nam de topvrouw van SBS Nederland, Georgette Schlick, met onmiddellijke ingang ontslag. Kort tevoren had de Nederlandse topman van Sanoma, Dick Molman, aan het NRC toegegeven dat zijn bedrijf te veel had betaald voor de tv-omroep.

Vier

De afwaardering doet ook vragen rijzen over de financiële toestand bij SBS Belgium, de omroep boven de tv-zenders Vier en Vijf. Die werd toen in één beweging voor zowat 200 miljoen euro verkocht aan De Vijver Media, de holding van Wouter Vandenhaute (Humo, Woestijnvis), waarin ook de mediagroep Corelio en Sanoma België een derde van de aandelen kochten. Sanoma rept in zijn mededeling van vandaag niet over de Belgische activiteiten, maar die wegen ook veel minder zwaar in de groepsresultaten. Bovendien is het Finse bedrijf er geen hoofdaandeelhouder.

De Belgische en Nederlandse deals werden ook op een andere manier gestructureerd. Terwijl in België de drie aandeelhouders in hetzelfde bad zitten (of, beter gezegd, in dezelfde Vijver), staat Sanoma in Nederland in een nadelige positie tegenover zijn minderheidspartner Talpa. Die laatste bezit slechts een derde van SBS Nederland, maar heeft wel het recht om allerlei tv-programma’s te slijten aan de zenders, en verdient daar flink geld mee. Toch blijft Sanoma volhouden dat het nog altijd gelukkig is met de omstreden deal met Talpa.

Als gevolg van de Nederlandse perikelen en de slabakkende Europese advertentiemarkten is Sanoma ook verplicht om een winstwaarschuwing te geven. In plaats van een stabiele outlook gaat het bedrijf nu uit van een omzetdaling in 2013 met 2 à 4 procent. De operationele winst voor eenmalige elementen zou op 180 tot 205 miljoen euro uitkomen. Het bedrijf zegt wel ‘substantieel’ te willen investeren in de Finse en Nederlandse tv-activiteiten en in digitale ontwikkeling.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud