Snapchat houdt lippen op elkaar na groot lek

Bobby Murphy (links) en Evan Spiegel, de co-oprichters van Snapchat. (foto: Photo News) ©Photo News

Hackers lekten op oudejaarsavond persoonlijke data van miljoenen, vooral Amerikaanse, gebruikers van Snapchat. Toch heeft het sociaalnetwerk nog niet gereageerd.

De website SnapchatDB.info - die ondertussen uit de lucht werd gehaald - lekte op oudejaarsavond de pseudoniemen en telefoonnummers van 4,6 miljoen gebruikers gepubliceerd. De laatste twee cijfers van de telefoonnummers zijn onduidelijk gemaakt om de impact te beperken, maar de hackersgroep waarschuwt dat ze in de toekomst mogelijk niet-gecensureerde gegevens zal publiceren.

Snapchat, vooral populair bij jongeren, is een communicatie-app waarbij verstuurde foto's en video's na maximaal 10 seconden na ontvangst automatisch worden vernietigd. Via Snapchat worden ook pikantere beelden verstuurd, en net daarom is zo'n groot datalek bijzonder pijnlijk. De start-up heeft in november nog een bod van zowat 3 miljard dollar van Facebook geweigerd.

Twee dagen na de hack heeft Snapchat nog altijd niet gereageerd op het datalek.

De hackers lieten wel van zich horen. 'Onze motivatie om die gegevens te publiceren, was de aandacht van het publiek richten op dit probleem en ook druk uitoefenen op het bedrijf om dat lek te dichten', aldus SnapchatDB, de site van de hackers. 'We begrijpen dat start-ups beperkte middelen hebben, maar veiligheid en respect voor persoonlijke gegevens moet een prioriteit zijn.'

Klik hier om te checken of uw gegevens werden 'gestolen'. Gebruikers in Europa bleven buiten schot.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud