Sociaal voorakkoord bij krantenuitgever Mediahuis

De meer dan 1.000 werknemers van Mediahuis krijgen vrijdag meer informatie over het voorakkoord tussen directie en vakbonden. ©BELGA

Bij de krantenuitgever Mediahuis is vanmiddag een voorakkoord bereikt over de herstructurering. Het personeel wordt morgen ingelicht over de details.

Het voorakkoord komt er na enkele maanden van moeilijke onderhandelingen. De directie van Mediahuis (De Standaard, Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg) kondigde begin november aan dat ze één op de vijf jobs wilde schrappen. In totaal was er sprake van 205 voltijdse banen (FTE).

Tijdens de onderhandelingen met de vakbonden werd dat aantal wel teruggebracht, onder meer omdat een aantal vertrekkende werknemers niet vervangen werden. Eind februari was er nog sprake van 138 ontslagen.

Het is nog niet duidelijk wat het voorakkoord precies inhoudt. Het personeel verneemt daar vrijdagmiddag meer over tijdens een infosessie. Hans Schippers van de socialistische bediendenbond BBTK geeft wel mee dat de bonden bereid zijn om het akkoord te verdedigen. 'We hebben elkaar gevonden in een evenwichtig voorstel', klinkt het.

Het personeel zal zich ook in een stemming moeten uitspreken over het akkoord. Dat zal gebeuren tijdens de twee komende dinsdagen van de paasvakantie, zegt Schippers.

Outsourcen

De vakbonden hadden zich de voorbije weken onder meer zorgen gemaakt over het outsourcen van een aantal jobs en over de ongelijke verdeling van de werkdruk. Bij Gazet van  Antwerpen vond de redactie dan weer dat ze meer dan de andere kranten geviseerd werd. De Antwerpse krant zal samen met Het Nieuwsblad één redactie vormen, waarbij een aantal dubbelfuncties worden geschrapt.

Het personeel van Mediahuis dreigde tijdens de onderhandelingen zelfs enkele keren met staken, maar zo ver is het nooit gekomen.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud