Sony toont twee versies van Playstation 5

De nieuwe PlayStation 5 consoles met de DualSense controller. ©via REUTERS

Op een druk bekeken online presentatie stelde Sony de spelconsole Playstation 5 voor en een reeks nieuwe games. Het Japanse bedrijf zet alle zeilen bij in de confrontatie eind dit jaar met de concurrerende Xbox van Microsoft.

Een zwarte kern, wit omhulsel met afgeronde hoeken en een blauwe schijn, dat is de enigszins gedurfde look van de nieuwe console. Gamers kunnen een bijhorende 3D-audioheadset kopen en een HD-camera die het mogelijk maakt de spelprestaties te streamen. De presentatie haalde ruim twee miljoen views op de videoplatformen YouTube en Twitch.

Games

Veel aandacht ging naar welke games beschikbaar zullen zijn voor de PS5. 'Spider-Man: Miles Morales' zal klaar zijn voor het eindejaarsseizoen. Ook zal er volgend jaar een nieuw 'Gran Turismo'-racegame zijn en een upgrade van de besteller 'Grand Theft Auto V'. Andere games zijn 'Resident Evil 8', een nieuwe uitgave van 'Demon's Souls' en een vervolg op het populaire 'Horizon Zero Dawn'.

Wat opvalt is de verscheidenheid aan games, waaronder ook meer cartoonachtige producties. Die zouden helpen een jonger publiek aan te trekken dat nu typisch kiest voor Nintendo. Toen de PS4 werd gelanceerd, domineerden fotorealistische games. 

Het aanbod van games is uiteraard van groot belang voor het succes van de PS5. Analisten toonden zich alvast tevreden over wat Sony kon aankondigen. 

Digital Edition

De tweede versie van de PS5, de zogeheten 'Digital Edition', zal geen blu-ray disc drive hebben. Nieuwe games kunnen enkel door te downloaden worden binnengehaald. Dat kan de evolutie naar digitale downloads versnellen en tussenschakels overbodig maken. Tijdens het eerste kwartaal werd 66 procent van de Playstation games digitaal verkocht. Ook al speelde de pandemie daarbij een rol, de trend naar digitaal is duidelijk. 

110 miljoen
Verkochte exemplaren
Van de huidige versie van de Playstation werden de afgelopen zeven jaar ruim 110 miljoen exemplaren verkocht.

De Digital Edition heeft een strakker design en wordt waarschijnlijk goedkoper dan het standaardmodel. Sony heeft wel nog geen prijsinformatie bekendgemaakt. Ook is nog niet geweten wanneer de toestellen kunnen worden gekocht, maar dat zal alleszins voor de cruciale eindejaarsperiode zijn. Tegen dan zal ook Microsoft zijn offensief hebben ingezet. 

Gedurfd wit

Analisten toonden zich ongerust over de witte themakleur van de consoles. 'Ik ken niet veel witte consoles met ronde hoeken die het in het verleden goed deden, dus ik denk dat Sony hier een risico neemt', aldus analist Hideki Yasuda van het Ace Research Institute.

Overzicht van de Playstation 5 en de games

De verwachtingen zijn hoog gespannen voor de PS5. De huidige console van Sony domineerde de markt de jongste zeven jaar, met meer dan 110 miljoen verkochte exemplaren. Het bedrijf bokst daarbij niet langer alleen op tegen de Xbox. Google, Amazon en Apple proberen een deel van de sterk toegenomen gamingappetijt naar zich toe te trekken. Sony stelt technische verbeteringen in het vooruitzicht met scherpere graphics, grotere gamewerelden en snellere laadtijden.

Piers Harding-Rolls, analist bij Ampere Analysis, verwacht dat de nieuwe consoles voor 450 tot 499 dollar worden verkocht. 'Onder 500 dollar is de prijs bij de lancering van een nieuwe console niet zo belangrijk', stelde hij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud