Soundcloud in spoor Spotify

Mary Meeker ©Bloomberg

De jonge Berlijnse internetbelofte Soundcloud, vaak omschreven als ‘de YouTube van het geluid’, heeft een belangrijke kapitaalronde gerealiseerd. Het bedrijf krijgt een kapitaalinjectie van een groep investeerders onder leiding van Kleiner Perkins Caufield & Buyers, een van de allergrootste investeringsfondsen uit Silicon Valley. Het investeringsbedrag werd niet vrijgegeven, maar volgens de toonaangevende techblog TechCrunch zou het gaan om 50 miljoen dollar.

De intrede van Kleiner Perkins gaat gepaard met een adviesfunctie voor Mary Meeker, een partner van het fonds en een van de invloedrijkste investeerders in de technologiesector. Meeker maakte tijdens de dotcomhausse van de jaren 90 naam en faam als een van de belangrijkste internetanalisten van Wall Street, waar ze een tijdje bekendstond als ‘Queen of the Internet’.

Haar ster verbleekte met het uiteenspatten van de internetzeepbel, maar de voorbije jaren is Meeker weer terug van weggeweest. Bij Kleiner Perkins lag ze mee aan de basis van investeringen in bekende en intussen beursgenoteerde internetbedrijven als Zynga en Groupon.

Meeker verkondigt al langer dat audio, na video, de volgende grote groeipool is op het internet, een visie die heeft geleid tot investeringen in de streamingservice Spotify, de muziekherkenningsdienst Shazam en nu ook in Soundcloud.

Het Berlijnse webbedrijf is een sociaalnetwerksite die draait rond het maken en delen van geluidsbestanden - vooral muziek, maar ook spraakfragmenten zoals journalistieke verslagen. De site heeft een groot stuk overgenomen van de rol die MySpace enkele jaren geleden speelde, als een platform waar jonge artiesten hun muziek voorstellen.

Soundcloud werd in 2008 opgericht door de Zweden Alexander Ljung en Eric Wahlforss. De jongste maanden groeit de site exponentieel. In februari telde het netwerk drie miljoen gebruikers, vier maanden later waren dat er al vijf miljoen en nu zouden het er al rond acht miljoen zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud