Symantec: 'Eigen schuld, New York Times'

(foto: EPA) ©EPA

Chinese hackers hebben zich de voorbije vier maanden toegang verschaft tot het informaticasysteem van de New York Times, zo heeft de kwaliteitskrant donderdag zelf geschreven. De hackers hebben mogelijk banden met de regering in Peking. Volgens cybersecuritybedrijf Symantec, dat beschermingssoftware levert aan de NY Times, is de krant laks geweest.

Volgens het dagblad hebben de hackers paswoorden van journalisten en andere medewerkers bemachtigd. Met hulp van specialisten in computerbeveiliging heeft de New York Times naar eigen zeggen orde op zaken kunnen stellen.

De aanvallen kwamen er nadat de krant op 25 oktober een artikel had afgedrukt omtrent de Chinese premier Wen Jiabao waarbij werd onthuld dat zijn naaste omgeving miljarden dollars heeft opgestreken via zakelijke contracten.

Volgens de specialisten hebben de hackers methodes gebruikt die in associatie worden gebracht met die van het Chinese leger om in het informaticasysteem van de krant te raken. Zo konden ze e-mails en documenten van bijvoorbeeld de bureauchef in Shanghai inkijken. Die had onderzoek gevoerd naar de naaste omgeving van Wen Jiabao.

Symantec

In het artikel van de NY Times wordt melding gemaakt van 45 aanvallen met malware, waarbij de software van Symantec die de systemen van de krant moest beschermen, er maar één wist uit te halen. Dat de Times dat eruit licht, is niet naar de zin van het beursgenoteerde Symantec.

In een persbericht schuift het bedrijf tussen de regels door de zwarte piet terug naar de krant. 'Geavanceerde aanvallen zoals die waar het artikel melding van maakt, onderstrepen hoe belangrijk het is voor landen, bedrijven en consumenten om de veiligheidsopties volledig te benutten. (...) Enkel de signature based componenten van een totaaloplossing inschakelen is niet genoeg in een wereld die elke dag verandert qua aanvallen en bedreigingen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud