Advertentie
Advertentie

Telenet krikt jaarprognoses op

Telenet-CEO John Porter ©Photo News

Je prijzen verhogen en toch klanten winnen. Die sterke 'prijszettingsmacht' laat Telenet nu toe voor 2015 minstens 5 procent omzetgroei en een kwart miljard vrije kasstroom te voorspellen.

Ze zijn zeldzaam, bedrijven met échte prijszettingsmacht. Maar wie z'n prijzen stevig kan opkrikken zonder dat klanten in grote getale met de voeten stemmen, hoort bij het clubje.

Telenet is één van die witte raven. De Mechelse telecom- en televisiegroep verhoogde vanaf eind januari de prijs voor z'n bundels (formules die verschillende televisie-, telecom- en internetdiensten groeperen) met zo'n 4 à 5 procent, terwijl de inflatie in België al maanden nauwelijks boven nul procent komt.

Die prijsverhoging liet zich vanaf het tweede kwartaal ten volle in de resultatenrekening voelen. De omzet steeg 6 procent naar 448,7 miljoen, nog iets meer dan de 444,7 miljoen waar analisten gemiddeld op rekenden. De bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda), een belangrijke graadmeter van de rendabiliteit, steeg 11 procent naar 246,6 miljoen euro. Dat is beter dan verwacht, ook als we abstractie maken van een eenmalige meevaller van 8 miljoen.

De nettowinst, traditioneel het meest volatiele lijntje van de resultatenrekening bij Telenet, steeg van 10 naar 90 miljoen euro of 0,77 euro per aandeel. 

Triple play

De belangrijkste reden voor de sterke prestatie is het feit dat klanten ondanks breed in de pers uitgesmeerd protest tegen de prijsverhogingen Telenet trouw bleven. Het aantal 'triple play' klanten, klanten die de Whop en Whoppa-bundels met telefonie, internet en televisie afnemen, steeg met 8 procent tot meer dan 1 miljoen. 'Whop en Whoppa maken nu 49 procent van ons klantenbestand uit', stipt CEO John Porter aan.

De sterke cijfers laten Telenet toe de prognoses voor heel het jaar op te krikken. Telenet rekent nu op een omzetgroei van 5 à 6 procent, in plaats van 4 à 5 procent. De bedrijfswinst zou 4 à 5 procent (in plaats van 4 procent) stijgen. En met investeringen ten belope van 20 procent van de omzet zou er 250 à 260 miljoen vrije kasstroom overblijven. 

CEO John Porter laat wel nog niet in zijn kaarten kijken wat hij van plan is te doen met die slordige kwart miljard 'vrij te besteden' cashflow. Heel wat analisten opperen dat Telenet ruimte heeft om de aandeelhouders stevig te verwennen via een fors dividend of een nieuw inkoopprogramma van eigen aandelen. 

Dat lijkt het op het eerste gezicht vreemd, aangezien Telenet een schuldenlast van 3,7 miljard torst. Maar dat is 'maar' 3,4 keer de jaarlijkse ebitda, een schuldenhefboom die een stuk lager is dan Telenet traditioneel hanteert. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud