Telenet relativeert hetze over netneutraliteit

Telenet-CEO John Porter ©Photo News

Telenet is maandag in een klein stormpje op sociale media beland, nadat in verschillende nieuwsberichten sprake was dat het bedrijf netneutraliteit aan banden wilde leggen. In een reactie relativeert het bedrijf die claims, al vindt Telenet wel dat het principe mag mee evolueren met een veranderende wereld.

Oorsprong van de hetze is een uitspraak die CEO John Porter vrijdag deed na de persconferentie rond de investering van een half miljard euro in de uitbreiding van de internetcapaciteit. Daarbij ging het op de persconferentie even over grootverbruikers van data à la Netflix of Google. Daarover is vooral in de States al een tijdje en discussie aan de gang over of internetproviders de slokoppen van data kunnen laten meebetalen voor de dure investeringen in capaciteit. Iets wat voorlopig niet kan, omwille van de regels rond netneutraliteit.

Dat principe waarborgt dat alle data op het internet gelijkwaardig moeten worden behandeld. Die regels moeten vermijden dat het internet een plek wordt waarzij met de diepste zakken een concurrentieel voordeel hebben - een internet aan verschillende snelheden, zeg maar. Dat principe is op Europees niveau gegarandeerd.

Nu antwoordde Porter aan zakenzender Kanaal Z op de vraag of hij het eerlijk vond dat ISP's alle kosten moeten dragen, dat er volgens hem ruimte is om de regulering rond net neutraliteit 'aan te scherpen, opdat de grote gebruikers die profiteren van zo'n hogesnelheidsnetwerk een eerlijke bijdrage leveren'.

Dat zinnetje werd maandag opgepikt door de website Tweakers en kwam zo op alle nieuwssites terecht. Dat zorgde op zijn beurt voor een stroom aan reacties als zou Telenet netneutraliteit aan banden willen leggen. Ook uit politieke hoek werd Telenet hier en daar met de vinger gewezen.

Telenet relativeert echter. In een reactie op de controverse laat het bedrijf weten dat het het principe van netneutraliteit onderschrijft, en dat het dat ook in de toekomst relevant blijft vinden. Maar in een wereld die snel verandert, mag er gekeken worden naar de precieze invulling, zo klinkt het als duiding bij de woorden van Porter. De bal ligt daarvoor in het kamp van de Euopese autoriteiten, een niveau waarop de discussie momenteel hangende is.

Peering

Waar Telenet wel voor open staat, is om zogenaamde 'peering agreements' af te sluiten met grootverbruikers. Dat zijn overeenkomsten waarbij bedrijven à la Netflix betalen om hun data rechtstreeks op het netwerk te krijgen. Zo kan het storingen bij klanten vermijden. Netflix sloot daar in de VS al met verschillende ISP's overeenkomsten over, ook al is het bedrijf dan geen fan van die deals. En ook Porter heeft dus wel oren naar zo'n overeenkomst, zei hij vrijdag al. 'We willen een economische relatie', klonk het toen.

Maar dat soort deals staat volgens Telenet - en ook verschillende sectorkenners - los van het principe van netneutraliteit. 'Telenet optimaliseert continu zijn netwerk en gaat waar nodig samenwerkingen aan met andere partners, afhankelijk van de capaciteit die over beide netwerken loopt. Dit is niets nieuws en doen we permanent', klinkt het in de mededeling.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud