'Telenet verdwijnt in 2015 van beurs'

De Amerikaanse mediamiljardair John Malone is eigenaar van Liberty Global, de hoofdaandeelhouder van Telenet. (foto: Photo News)

Met het maandag aangekondigde inkoopplan van eigen aandelen verdwijnt de Bel20'er Telenet binnen drie à vier jaar van de beurs. Daar zijn de analisten van Rabobank, Citigroup, Nomura het over eens. Het beurshuis Nomura roept beleggers op niet in te gaan op het gedeeltelijk uitkoopbod van Telenet en geen vrij spel te geven aan de Amerikaanse hoofdaandeelhouder Liberty Global.

Telenet is vandaag met ruime voorsprong de grootste daler in de Bel20, het aandeel verliest ruim 2 procent. Aanleiding voor het verlies is de ratingverlaging van Citigroup die het aandeel niet langer koopwaardig acht. Het Amerikaanse beurshuis ziet met de sterke stijging van de koers dit jaar maar weinig opwaarts potentieel meer.

Citi-analist Dimitri Kallianiotis verwacht voorts dat Liberty Global, de Amerikaanse meerderheidsaandeelhouder van Telenet, de groep tegen eind 2015 helemaal in handen heeft en dus van de beurs zal halen. Niet door een bod uit te brengen op de minderheidsbelangen, maar door te blijven gaan voor de inkoop van eigen aandelen, waardoor het belang van Liberty automatisch stijgt. Met de maandag aangekondigde operatie stijgt Liberty mathematisch al van 50 naar 61,2 procent.

Delisting

Telenet staat in 2015 niet meer op de beurs', is de opvallende prognose van Kallianiotis. 'De aankondiging van maandag is volgens ons vooral in het voordeel van Liberty Global', stelt de analist.

'Minderheidsaandeelhouders krijgen een bodem onder de koers door de inkopen, maar anderzijds moeten ze het met een steeds minder liquid aandeel en zonder dividenden stellen. Gelet op de dure waardering van Telenet is een uitkoopbod weinig waarschijnlijk: Liberty noteert zelf tegen 7,6 keer de bedrijfskasstroom, Telenet tegen 8,6 keer. Bovendien controleert Liberty nu al de raad van bestuur. Het kan gewoon blijven zitten en zijn belang mondjesmaat verhogen door niet op de partiële overnamebiedingen in te gaan. We voorspellen dat Liberty tegen 2015 100 procent van de aandelen zal hebben.'

Dezelfde voorspelling maakten Frank Claassen en Philip Scholte van Rabobank maandag al. De analisten verwachten dat Telenet volgend jaar voor 400 miljoen euro eigen aandelen inkoopt, wat Liberty Globals belang nog eens 8 tot 9 procent hoger duwt tot zowat 70 procent. 'Op die manier wacht Telenet binnen drie à vier jaar een virtuele delisting', stellen Claassen en Scholte.

Oneerlijke prijs

Het beurshuis Nomura vindt dat beleggers het voordeel van Liberty maar moeten volgen, en hun aandelen dus beter niet aanbieden, precies dus om het door het Citi beschreven scenario te vermijden. Volgens Nomura is de houding van Liberty een teken aan de wand dat 35 euro niet de echte waarde van het aandeel weerspiegelt.

Voorts meent Nomura dat de aangekondigde operatie mogelijk een stap is van Liberty om Telenet in te lijven zonder een eerlijke prijs te betalen. De analisten roepen de onafhankelijke bestuurders dan ook op om de aandeelhouders duidelijk te maken wat de implicaties zijn van hun beslissing om al dan niet te verkopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud