Twitter bekijkt privacy van demonstrant

Demonstranten tijdens Occupy Wall Street. (foto: AFP)

Een rechter uit New York heeft de sociaalnetwerksite Twitter gevraagd de gegevens vrij te geven van een van zijn gebruikers. De man in kwestie was betrokken bij de manifestaties van de beweging Occupy Wall Street. Twitter denkt na over de eis.

De bewuste Twitter-gebruiker is Malcolm Harris, die door de autoriteiten vervolgd wordt voor het verstoren van de openbare orde na een betoging van Occupy Wall Street op de brug van Brooklyn vorig jaar. Een rechter in Manhattan besliste maandag dat de wet hem toelaat toegang te krijgen tot de tweets en andere gegevens van Harris.

Volgens de rechter gaat het niet om privégegevens. 'Als je een tweet plaatst op het internet is dat alsof je iets uit een raam roept: het doel is niet om het privé te houden', argumenteert de rechter. 'De wet geeft iedereen het recht om tweets te posten, maar er zijn consequenties aan openbare meningen. Alles wat je in het publiek verkondigt, behoort iedereen toe. Alles wat je voor jezelf wil houden, behoort jou toe.'

Twitter denkt na over de vraag van de rechter. 'De regels van Twitter stipuleren dat de gebruikers eigenaar zijn van de inhoud die ze uitbrengen. Wij beschermen onze gebruikers en hun rechten', aldus de microblogsite.

In deze zaak liet Twitter eind mei aan de rechtbank van New York al weten dat de verplichting tot het vrijgeven van gegevens van zijn gebruikers ingaat tegen het federaal recht en tegen de eigendomsrechten van internetgebruikers op de berichten die ze op het sociaalnetwerk plaatsen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud