Twitter bevestigt overname van ‘social tv'-specialist BlueFin Labs

De analyse van 'sociaal tv kijken' is voor Twitter een potentieel belangrijke markt. ©AFP

Het sociaalnetwerkbedrijf Twitter heeftd e overname van BlueFin Labs bevestigd. Dat bedrijf maakt analyses over het gedrag van tv-kijkers op sociale media.

De technologiesites Business Insider en All Things D schreven dinsdag al dat Twitter BlueFin Labs zou oevrnemen. Dat snelgroeiende bedrijf heeft een dominante positie in ‘social tv’ analyse. Het gaat na hoe internetgebruikers op sociale media reageren op programma’s die ze op televisie aan het bekijken zijn of hebben bekeken.

Die analyses zijn voor tv-zenders en adverteerders steeds belangrijker. Ze geven een heel snel beeld van de reactie van het publiek op een tv-programma, en hebben zelfs een voorspellende waarde. Zenders kunnen er bijvoorbeeld heel snel mee inschatten of een nieuwe serie zal aanslaan, en de volgende afleveringen aanpassen op basis van de reacties op sociale media. Ook de impact van reclamespots kan zo veel sneller dan vroeger worden gemeten.

Twitter noemt geen overnamebedrag, maar volgens een bron bij het dossier betaalt het ongeveer 100 miljoen dollar. Als dat klopt, zou het voor zover bekend de grootste overname ooit zijn voor Twitter. Tot nu toe was de grootste deal de overname van Tweetdeck voor 40 miljoen dollar. ‘Social tv’ is voor Twitter een potentieel erg interessante markt waarin het een belangrijkere rol zou kunnen spelen dan zijn grote rivaal Facebook.

In tegenstelling tot bij Facebook hebben de meeste Twitter-gebruikers open accounts die door iedereen kunnen bekeken worden. Dat maakt het medium beter geschikt voor grootschalige real time analyses.

BlueFin Labs ontstond aan het Media Lab van het prestigieuze technologie-instituut MIT. Het bedrijf maakt gebruik van intelligente software die de betekenis kan achterhalen van woorden in hun semantische context. Die software wordt gebruikt om de vele duizenden reacties en statusupdates op sociale netwerken in real time te ontcijferen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud