Uitgeefreus in wording

Het fusiebedrijf zou een kwart van de Amerikaanse én van de Britse boekenmarkt controleren.

De boekenuitgevers Penguin en Random House voeren gesprekken met het oog op een fusie. Het samengaan zou de grootste boekenuitgever ter wereld creëren.

De fusieplannen werden naar buiten gebracht door het Duitse tijdschrift Manager Magazin. De twee uitgevers hebben de informatie ondertussen bevestigd. Maar de fusiegesprekken zijn nog niet rond en de deal kan nog afketsen, luidt het.

Het fusiebedrijf zou een kwart van de Amerikaanse en van de Britse boekenmarkt controleren, met onder meer auteurs als de tv-chef Jamie Oliver en EL James (Vijftig tinten grijs) in portefeuille. Het zou een totale omzet van 2,4 miljard pond (3 miljard euro) genereren. Het samengaan zou de twee uitgevers vooral meer gewicht geven tegenover boekenketens en -distributeurs zoals Amazon, Google en zelfs Apple.

De sector wordt wereldwijd gedomineerd door zes spelers: HarperCollins, Random House, Hachette, Simon & Schuster, Macmillan en Penguin.

Penguin is een onderdeel van de Britse groep Pearson, dat ook The Financial Times uitgeeft. Random House is in de handen van de Duitse mediareus Bertelsmann (de groep achter onder meer RTL).

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud