Verkoop Wegener aan De Persgroep onzeker

Het is onzeker geworden of De Persgroep, geleid door Christian Van Thillo, Wegener kan binnenhalen (foto: Photo News).

De verkoop van de Nederlandse krantengroep Wegener aan haar Belgische sectorgenoot De Persgroep is onzeker geworden. Mecom, het Britse moederbedrijf van Wegener, twijfelt volgens Het Financieele Dagblad over een verkoop aan De Persgroep, de enige resterende kandidaat.

Wegener is de grootste uitgever van regionale dagbladen en huis-aan-huiskranten in Nederland. Tot de regionale dagbladen horen titels als BN De Stem en Eindhovens Dagblad. Mecom zag zich verplicht Wegener in de etalage te plaatsen omdat het zwaar gebukt gaat onder de schulden. 

De Persgroep, dat al een reeks Nederlandse kranten als de Volkskrant en Het Parool in portefeuille heeft, bleek uiteindelijk als enige partij bereid een bindend bod uit te brengen op Wegener. Telegraaf Media Groep (TMG) had aanvankelijk ook interesse maar zag vorige maand af van een bindend bod.

De weg leek dus vrij te zijn voor De Persgroep. Maar nu meldt Het Financieele Dagblad dat Mecom volgens ingewijden ontevreden is over de hoogte van het bod van De Persgroep en twijfelt over een verkoop. 'De Britten hoopten vorig najaar op een opbrengst van minimaal 325 miljoen euro, maar het Belgische bod zou dit bedrag bij lange na niet halen', meldt de Nederlandse krant.

Het bedrag van 325 miljoen komt overeen met de ondernemingswaarde van Wegener (kapitaal plus schulden). Mecom betaalde in 2007 800 miljoen euro voor Wegener.

'Tot dusver heeft De Persgroep ervan afgezien met een hoger bod te komen. Waarom is niet duidelijk', vervolgt Het Financieele Dagblad. Volgens onze informatie was het bindend bod van de Belgische mediagroep maar voor een beperkte periode geldig.

Noch De Persgroep noch Wegener wil commentaar geven.

Alternatief

Ingewijden houden er volgenes Het Financieele Dagblad rekening mee dat Mecom de verkoop op de lange baan schuift en alsnog met geïnteresseerde ­kopers in zee gaat. Maar gezien de beperkte interesse zou dat wel eens een vrome wens kunnen zijn.

Volgens de Nederlandse zakenkrant wil Mecom waarschijnlijk tijd kopen om te kijken naar het alternatief om eerst de digitale activiteiten van Wegener te verkopen en daarna de dagbladen en huis-aan-huisbladen te laten opgaan in een grote nog te vormen regionale uitgever.

Alleen al de websites Autotrack en Jobtrack plus het belang van 30 procent in huizensite Funda kunnen 70 miljoen opleveren doordat veel partijen daar belangstelling voor hebben getoond.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud