Vertrouwen in veiligheid Clubhouse krijgt een knauw

Incidenten en structurele zaken doen twijfelen aan het privékarakter van de conversaties op Clubhouse ©Sheldon Cooper / SOPA Images/Sipa USA

Chats op Clubhouse, een sociaal netwerk dat gebruikers in audio doet communiceren, zijn overgebracht naar een andere site. Onderzoekers bevelen gebruikers aan er niet van uit te gaan dat gesprekken op de dienst echt privé zijn.

Een week geleden beloofde het populaire Clubhouse maatregelen te nemen tegen hackers en spionnen. Maar het voorbije weekend wist een niet-geïdentificeerde gebruiker audiofeeds af te leiden naar een andere site, zegt Reema Bahnasy, woordvoerster van het in San Francisco gevestigde bedrijf.

De gebruiker kreeg een permanente ban opgelegd en er werden maatregelen genomen om een herhaling te voorkomen. Onderzoekers zijn echter sceptisch over de veiligheid van het platform.

Clubhouse kan geen privacy beloven voor gesprekken die waar dan ook ter wereld plaatsvinden.
Alex Stamos
Directeur SIO

Op dit moment is de app enkel verkrijgbaar op iOS en moet men worden uitgenodigd. Toch stond de teller op 16 februari op 8,1 miljoen downloads. Gebruikers doen er goed aan te veronderstellen dat alle gesprekken worden opgenomen, zei het Stanford Internet Observatory (SIO).

'Clubhouse kan geen privacy beloven voor gesprekken die waar dan ook ter wereld plaatsvinden', zegt Alex Stamos, de directeur van het SIO en de vroegere veiligheidschef van Facebook. Stamos en zijn team bevestigden dat Clubhouse de in Sjanghai gevestigde start-up Agora gebruikt voor heel wat technisch werk.

China

Clubhouse spitst zich toe op de gebruikerservaring, zoals het vinden van 'rooms' en het toevoegen van vrienden. Het Chinese bedrijf verwerkt het dataverkeer en de audioproductie.

Het echte probleem was dat mensen dachten dat de conversaties privé waren.
Robert Potter
CEO Internet 2.0.

Die afhankelijkheid van Agora roept vragen op, zeker voor Chinese burgers die mogelijk denken dat ze op Clubhouse ontsnappen aan het toezicht door de Chinese overheid. De Chinese autoriteiten blokkeerden overigens de toegang tot de app, maar Chinese gebruikers kunnen via VPN nog toegang krijgen.

Agora zei geen informatie te delen of op te slaan die kan worden toegewezen aan specifieke personen. 'We maken onze producten zo veilig mogelijk', stelt het bedrijf.

Afgelopen weekend stelden experts vast dat audio en andere data van Clubhouse naar een andere site werden overgebracht. 'Een gebruiker vond een manier om zijn login met de rest van de wereld te delen', zegt Robert Potter, de CEO van het Australische Internet 2.0. 'Het echte probleem was dat mensen dachten dat de conversaties privé waren.'

Metadata

Een week geleden gaf het SIO een rapport vrij waarin stond dat metadata - niet de inhoud van gesprekken, maar wel de gegevens over tijdstippen en duur - werden doorgespeeld naar servers waarvan de onderzoekers denken dat ze zich in China bevinden. Chinese burgers gebruiken de app om over taboeonderwerpen te praten, zoals de vervolging van de Oeigoeren en de politieke situatie in Hongkong.

Clubhouse haalde onlangs 100 miljoen dollar op tegen een waardering van een miljard dollar. Agora ging sinds januari meer dan 150 procent hoger en is nu bijna 10 miljard dollar waard.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud