Advertentie
Advertentie

Vlaanderen slikt 10 miljoen euro verlies op Alfacam

(foto: Emy Elleboog) ©Emy Elleboog

Vlaanderen lijdt via zijn waarborgvehikel Gigarant een verlies van 9,86 miljoen euro op het faillissement van het televisiedienstenbedrijf Alfacam. Dat is bijna 2 miljoen meer dan het bedrag waar minister-president Kris Peeters initieel rekening mee hield.

De update van het verlies volgt op een schriftelijke vraag van Bart Van Malderen (sp.a) aan Peeters. De minister-president antwoordt dat het finale bedrag nog niet vastligt aangezien de curatoren hun werk nog niet hebben afgerond.

Voorlopig wordt het verlies - zonder rekening te houden met de geïnde premies - geraamd op 9,86 miljoen euro, stelt Peeters. Het waarborgvehikel Gigarant had al een provisie van 9,8 miljoen euro aangelegd voor het verwachte verlies. Eerder zei Peeters dat het verlies van Gigarant beperkt zou blijven tot 8 miljoen euro.

Vlaanderen stond via het vehikel voor 16,4 miljoen euro garant voor de leningen van Alfacam bij meerdere banken. Wat daarvan niet wordt terugbetaald, past Gigarant bij.

'Het blijft jammer dat Alfacam werd opgesplitst en verkocht. Toch blijf ik voorstander van het economisch instrumentarium omdat er ook succesverhalen zijn. Risico nemen hoort bij ondernemen', zegt Van Malderen.

In kringen van Alfacam is dan weer te horen dat Gigarant tijdens de zoektocht naar een overnemer een pervers effect had. De banken zaten met de Vlaamse waarborg in een zetel tijdens de onderhandlingen en hadden op die manier weinig reden om Alfacam in leven te houden en diens tewerkstelling voorop te stellen. Van de 96 werknemers van het bedrijf werden er 26 overgenomen door Videohouse, die de regiewagens en apparatuur kocht, en 6 door AED Group, die de kantoren, studio's en grond overnam.

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud