Vlaming ziet weinig nepnieuws, maar is er wel bezorgd over

Nog niet een op de vijf Vlamingen weet dat nieuwsberichten op Facebook via algoritmes geselecteerd worden. ©REUTERS

Belgische nieuwsconsumenten zeggen minder nepnieuws tegen te komen dan andere nationaliteiten. Toch tonen ze zich bezorgd over verzonnen of gemanipuleerd nieuws.

Nepnieuws of ‘fake news’ beheerst al enkele jaren de agenda van de media en de politiek. Voor het jaarlijkse Digital News Report van Reuters, dat vandaag verschijnt, ging VUB-onderzoeker Ike Picone na hoe Belgen naar dat fenomeen kijken.

Opvallend: slechts 13 procent van de Belgen zei desgevraagd dat ze de voorbije week ergens volledig verzonnen nieuwsverhalen waren tegengekomen. Alleen in Nederland, Denemarken en Duitsland ligt dat percentage nog iets lager. In Turkije zei bijna een op de twee nieuwsgebruikers dat ze nepnieuws hadden gespot.

De Tijd is erin geslaagd een imago te creëren van betrouwbare nieuwsbron over politieke voorkeuren heen.
ike picone
Assistent-Professor media en journalistiek vub

Tegelijk zegt bijna een op de twee Vlamingen bezorgd te zijn over nepnieuws, en over verhalen die ‘verdraaid worden om een bepaald doel te bereiken’. Ook ‘slechte journalistiek’ is voor 40 procent een bezorgdheid. Al bij al vertrouwt 60 procent van de Vlamingen het nieuws, een erg hoog percentage in vergelijking met andere landen. In Franstalig België is dat met 44 procent een pak minder.

De Tijd scoort hoogst

Picone ondervroeg de meer dan 2.000 Belgische respondenten ook over hun vertrouwen in specifieke nieuwsmerken. VRT, Radio 1 en De Tijd scoren het hoogst. VRT doet het iets beter bij de brede bevolking. De Tijd haalt de beste score als alleen gepeild wordt bij de gebruikers van het nieuwsmerk. In Franstalig België scoren RTBF en Le Soir goed, maar ook de Franse zenders France 2 en TF1.

Het vertrouwen in nieuwsmerken ligt hoger bij 35-plussers en bij mensen met een linkse politieke overtuiging. Voor De Tijd is dat links-rechtsverschil relatief klein. ‘Het lijkt erop dat De Tijd nog meer dan De Standaard en zeker De Morgen erin geslaagd is een imago te creëren van betrouwbare nieuwsbron over de politieke voorkeuren heen’, stelt Picone.

Het onderzoek toont dat het met de ‘nieuwsgeletterdheid’ niet zo goed zit. Zo weet nog niet een op de vijf Vlamingen dat nieuwsberichten op Facebook via algoritmes geselecteerd worden, en dat persberichten niet door journalisten, maar door woordvoerders worden geschreven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect