Voormalig VRT-programmadirecteur Jan Ceuleers overleden

Jan Ceuleers overleed op 85-jarige leeftijd. ©Photo News

De oud-journalist Jan Ceuleers is overleden. Ceuleers was programmadirecteur bij de VRT begin jaren 90, toen de openbare omroep worstelde met zijn gepolitiseerde imago.

Jan Ceuleers was van 1989 tot 1996 programmadirecteur televisie van de toenmalige BRT, maar hij begon zijn journalistieke carrière in 1965 - hij was toen 30 - als politiek journalist bij de Vlaamse openbare radio. Later ging hij ook aan de slag als Wetstraat-journalist voor de televisie.

In de eerste helft van de jaren 80 maakte hij de switch naar de politiek en werd hij kabinetschef van de socialist Roger De Wulf, die toen minister van Arbeid en Tewerkstelling was. In 1986 keerde Ceuleers terug naar de journalistiek en werd hij bij de BRT verantwoordelijk voor de studie en coördinatie van de niet-commerciële reclame en sponsoring. Drie jaar later werd hij directeur-generaal televisie van de openbare omroep.

VTM

1989 was ook het jaar dat de commerciële omroep VTM het levenslicht zag. De zender werd razend populair en gaf de BRT in de jaren 90 het nakijken op het vlak van entertainment. Ceuleers kon geen soelaas brengen en de populariteit van de openbare omroep tuimelde. In 1995 zag de BRT haar marktaandeel zakken tot een historisch dieptepunt van 22 procent.

Het was Bert De Graeve, die in 1996 aan het hoofd van de publieke omroep kwam, die als outsider de VRT opnieuw op de kaart zette. Hij stuurde resoluut 500 van 3.000 VRT-medewerkers op pensioen. Onder hen: Ceuleers. Zijn duidelijke sp.a-signatuur was toen exemplarisch voor de tegenstelling tussen de VRT en de VTM. Volgens Herman Daems, die toen kabinetschef was van de minister van Media Eric Van Rompuy (CD&V, toen nog CVP), zag de buitenwereld de openbare omroep als een sterk gepolitiseerde zender, waar iedereen een gekleurd rugnummer droeg. De Graeve stond symbool voor de vernieuwde BRT, die dringend de VTM moest bijbenen, terwijl Ceuleers samenviel met 'de oude omroep'.

Ceuleers overleed op 85-jarige leeftijd. Hij leed aan Alzheimer en koos voor euthanasie, meldt zijn familie aan de VRT-redactie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud