Vooronderzoek naar exclusiviteitscontracten bij VRT

Leo Hellemans, de interim-CEO van de VRT, buigt zich over het lot van directeur Media & Productie Peter Claes. ©BELGA

Audit Vlaanderen is een vooronderzoek begonnen naar de exclusiviteitscontracten bij de openbare omroep. De audit komt er nu interim-CEO Leo Hellemans zich buigt over het lot van directielid Peter Claes.

Er lopen twee onderzoeken naar de exclusiviteitscontracten bij de VRT. Dat schrijft Knack en is bevestigd aan De Tijd. Met een exclusiviteitscontract kan de openbare omroep schermgezichten of radiostemmen exclusief aan zich binden. 

Het eerste onderzoek gaat uit van Audit Vlaanderen, het agentschap van de Vlaamse overheid dat gemachtigd is om audits uit te voeren bij de Vlaamse administratie of bij lokale besturen. Het kijkt of er voldoende redenen zijn om verder onderzoek in te stellen naar onregelmatigheden, stelt het agentschap. 

Levert het onderzoek sporen van fraude op, dan kan het doorgestuurd worden naar de centrale dienst voor de bestrijding van de corruptie of naar het parket. Het agentschap schat dat het vooronderzoek zo'n twee weken duurt. 

Claes

Ook bij de VRT zou er een interne audit lopen. VRT-woordvoerder Hans Van Goethem zegt dat hij daar geen extra informatie over kan geven, omdat de auditdienst van de VRT onafhankelijk werkt. 'Dit is  niet uitzonderlijk, de auditdienst houdt continu elementen tegen het licht.'

Het kabinet van minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) houdt zich op de vlakte over de onderzoeken. Het wijst erop dat er voldoende controlemogelijkheden bestaan, zowel intern als daarbuiten. Dalle verklaarde in november nog dat de VRT twintig exclusiviteitscontracten heeft. 

De contracten waren een verantwoordelijkheid van het directielid Media & Productie Peter Claes. Die staat op non-actief sinds zijn clash met de ondertussen ontslagen CEO Paul Lembrechts. Interim-CEO Luc Hellemans buigt zich over zijn rol. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud