VRT en Woestijnvis ruziën over VRT-archief

Het productiehuis Woestijnvis en de openbare omroep hebben een ruzie over de toegang tot het beeldarchief van de VRT. Nu het contract tussen beide afgelopen is en Woestijnvis maandag start met de concurrerende zender VIER, heeft het productiehuis geen vlotte toegang meer tot het archief. En dat zorgt voor wrevel, zo schrijft De Morgen.

Woestijnvis had voordien een prioritaire toegang tot het rijke beeldarchief van de Reyerslaan en kon daar eigenhandig in zoeken. Dat is niet onbelangrijk, gezien het format van programma's zoals 'De Slimste Mens', die veelvuldig gebruik maken van archiefbeelden.

Met het aflopen van het contract tussen VRT en Woestijnvis op 30 juni, heeft Woestijnvis nu zoals andere productiehuizen die niet voor de VRT werken enkel een striktere toegang tot het beeldmateriaal. Aanvragers moeten kunnen aangeven welk soort fragment ze willen. En een fragment kost tussen de de 1.000 en 2.000 euro. Een tijdrovende, dure en omslachtige wijze, die uitgebreide research bemoeilijkt.

Olivier Goris, programmadirecteur bij Woestijnvis, geeft toe dat de beperkte toegang tot het VRT-archief het werken niet makkelijker maakt, maar dat het ingecalculeerd was.

Woestijnvisbaas Wouter Vandenhaute ging zich al bij minister van Media Ingrid Lieten (sp.a) beklagen over de beslissing, vooralsnog zonder gevolg.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud