Advertentie

VRT moet 27 miljoen besparen

©BELGA

De VRT moet in de komende vijf jaar 27 miljoen euro besparen, ruim de helft daarvan volgend jaar al. Dat vernam De Tijd.

De nieuwe Vlaamse regering onder leiding van Geert Bourgeois (N-VA) bleef in haar regeerakkoord nogal vaag over de besparingen bij de openbare omroep. Dat het derde VRT-net alleen nog een noodnet zou zijn, wordt duidelijk gemaakt. Maar verder is het voor de VRT koffiedik kijken.

Nu blijkt dat in de geheime akkoorden die CD&V, de N-VA en Open VLD hebben gesloten, is bepaald dat de VRT 27 miljoen euro moet besparen tegen 2019. 15 miljoen euro moet volgend jaar al geschrapt worden. Dat is 5 procent van de bijna 300 miljoen aan dotaties die de VRT jaarlijks krijgt.

De omvorming van het derde net OP12 naar een noodnet is slechts een besparing van enkele miljoenen euro’s. Dat zal ruim onvoldoende zijn. De Vlaamse regering heeft de VRT gevraagd zelf een besparingsplan op te stellen. De raad van bestuur van de VRT komt daarover eind deze maand bijeen.

Voor de VRT zijn de plannen van de Vlaamse regering een serieuze domper. De voorbije jaren stonden voor de openbare omroep al in het teken van besparingen. Sinds 2007 werd al ruim 100 miljoen euro bespaard.

Volgens Luc Van den Brande, de voorzitter van de raad van bestuur, zullen de bijkomende besparingen ‘in het bot snijden van de organisatie’. ‘Dat zal gevolgen hebben voor de kijker, die meer herhalingen en goedkopere buitenlandse producties voorgeschoteld zal krijgen. En voor het personeel. Het Vlaams regeerakkoord gaan er ten onrechte van uit dat we personeel op natuurlijke wijze kunnen laten afvloeien. Maar dat klopt niet. Tussen nu en 2019 gaan slechts 68 mensen met pensioen. Daarmee kunnen we de beoogde inspanningen niet waarmaken.’

Bij de vorige besparingsrondes was de VRT al genoodzaakt personeel te laten afvloeien. In zeven jaar verdween al 11 procent van het personeel, ruim 300 voltijdse jobs.

De besparingen bij de VRT hebben mogelijk ook gevolgen voor de externe productiehuizen. Die zijn afhankelijk van de openbare omroep om hun programma’s te verkopen.

De vakbonden zijn nog niet op de hoogte van de bedragen, maar zien de bui al hangen. ‘Ik weet niet hoe men denkt grote besparingen te kunnen doen. Bij vorige besparingsrondes hebben we een Europese benchmarking gedaan en de VRT bleek met een kostprijs van 46 euro per inwoner al een van de goedkoopste zenders te zijn’, zegt Luc Vandenhoek, afgevaardigde van het ACOD. p4

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud