VRT ziet ruimte voor meer inkomsten uit reclame

Paul Lembrechts gooit het debat rond de nieuwe beheersovereenkomst open. ©BELGA

De openbare omroep opent het debat over het reclameplafond dat ze al sinds jaar en dag opgelegd krijgt. Ze voelt zich gesterkt door nieuw onderzoek over haar economische impact.

De beheersovereenkomst tussen de VRT en de Vlaamse overheid, die de opdracht van de VRT uitstippelt, loopt nog tot eind 2020. Maar met een onderzoek naar haar economische impact kijkt de VRT nu al vooruit naar de nieuwe beheersovereenkomst. Na de verkiezingen van mei volgend jaar zal de nieuwe Vlaamse regering zich daarover moeten buigen. 

VRT-topman Paul Lembrechts opent de discussie over de inkomsten die de openbare omroep uit reclame mag puren. Die inkomsten zijn al jaar en dag begrensd. Als de VRT die grenzen overschrijdt, kan ze dat geld niet houden. De openbare omroep overschrijdt het plafond de laatste jaren evenwel steevast. 'Een verhoging van het plafond zou een piste kunnen zijn', stelt Lembrechts. 

Radio

Onderzoekers van de VUB en de KU Leuven bekeken wat er zou gebeuren als de VRT zich wel zou houden aan de beperking. Ze focusten daarbij specifiek op de radioreclamemarkt, die in ons land sterk presteert. Als de VRT zich houdt aan het radioreclameplafond, zou de hele markt daaronder lijden, zo blijkt. 

Een verhoging van het reclameplafond zou een piste kunnen zijn.
Paul Lembrechts
CEO VRT

Over de periode 2018-2020 zou er bij een beperking in de hele markt 24 tot 39 miljoen euro verloren gaan. 'Als wij ons houden aan het plafond, wordt dat maar deels gecompenseerd door de commerciële groepen. Nooit helemaal', zegt Lembrechts. De onderzoekers spreken zelfs van een 'verstoring van de normale marktwerking' en een 'verlies van inkomsten voor de hele radiomarkt'. 

Besparingen

Het onderzoek bracht ook de algemene economische impact van de VRT in kaart. Voor elke euro dotatie die de VRT ontvangt, geeft ze 2,5 euro terug aan de Belgische economie. Besparingen bij de VRT hebben om die reden ook hun impact op de economie, betoogt Lembrechts. De VRT moest in de afgelopen beheersperiode 30 miljoen euro besparen. Dat boort de economie 75 miljoen euro door de neus. 

De VRT is in totaal goed voor 587,5 miljoen aan zuivere economische meerwaarde, belastinginkomsten niet meegeteld. De openbare omroep is ook goed voor 5.767 arbeidsplaatsen, zowel bij zichzelf als bij facilitaire bedrijven of productiehuizen.

Lembrechts waarschuwt wel voor de gezondheid van de sector van de productiehuizen: ongeveer 40 procent van de productiehuizen heeft maar één klant, namelijk de VRT. Hij wil geen extra regulering, maar roept toch op tot een vorm van consolidatie in die sector. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect