VS geven internetbeheer uit handen

Na jarenlang de boot te hebben afgehouden is de Amerikaanse overheid bereid het internetbeheer uit handen te geven. Washington is niet van plan het contract met beheerder ICANN te verlengen.

Via ICANN (voluit: Internet Corporation for Assigned Names en Numbers) heeft de Amerikaanse overheid een stevige vinger in de pap in het internetbeheer. De non-profitorganisatie wijst de domeinnamen voor websites toe en staat ook in voor het verdeling van IP-adressen.

Maar Washington staat al lang onder druk die controle op te geven, onder meer van Europa. De druk vergrootte het afgelopen jaar alleen maar door het schandaal dat losbrak rond de spionagepraktijken van de inlichtingendienst NSA. Ook de toename van het aantal cyberaanvallen en de censuur wogen zwaar door.

Het ministerie van Handel gaf zaterdag te kennen dat het buigt voor de druk. Het zou het contract met ICANN, dat in september 2015 afloopt, niet meer verlengen. In de plaats moet een internationaal netwerk komen dat het internet beheert.

De Democratische senator John D. Rockefeller IV noemt het plan een goede stap 'voor het bevorderen van vrij en open internet'. De VS hadden trouwens al in 1998 beloofd de handen van het internetbeheer af te trekken.

Maar de Republikeinse havik Newt Gingrich is minder enthousiast. Hij vreest dat de 'wereldwijde internetgemeenschap' die de controle overneemt. 'Dit brengt het risico met zich mee dat buitenlandse dictators het internet gaan dicteren.'

Every American should worry about Obama giving up control of the internet to an undefined group. This is very, very dangerous.— Newt Gingrich (@newtgingrich) 14 maart 2014

Critici die belang hebben bij stabiel internetbeheer, noemen de beslissing overhaast en politiek gekleurd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud