Advertentie

Waalse krantenfusie in de koelkast

©BELGA

De fusiegesprekken tussen de Franstalige uitgever IPM en de kabelaar Tecteo om de kranten La Libre, La DH en Vers l’Avenir onder één dak te brengen, zijn stopgezet. IPM tankt extra zuurstof met een obligatie-uitgifte van ongeveer 10 miljoen euro.

Tecteo kocht eind vorig jaar voor 26 miljoen euro Vers l’Avenir, de uitgever van een reeks regionale kranten in Wallonië. De deal bezegelde het vertrek van de Vlaamse mediagroep Corelio (De Standaard, Het Nieuwsblad) uit Franstalig België. De overname, die pas dit jaar de horde van Belgische mededingingsautoriteit nam, zorgde voor politieke heisa in Wallonië. Tecteo, dat al actief is in televisie met het digitale tv-platform Voo en de betaalzenders van BeTV, wordt immers gedomineerd door de Parti Socialiste (PS).

Kort na de deal raakte bekend dat Tecteo en IPM, de uitgever van La Libre Belgique en La Dernière Heure, een alliantie wilden smeden. Er lag een plan op tafel om boven de kranten van beide groepen een nieuwe holding te creëeren met Tecteo en de familie le Hodey (IPM) als aandeelhouders. Dat deed politici, maar ook concurrent Rossel (Le Soir, Sud Presse, 50% Mediafin) steigeren.

Zuurstof

De plannen zijn nu - minstens tijdelijk - afgevoerd. De Tijd vernam van meerdere bronnen dat de twee partijen geen gesprekken meer voeren. Dat is onder meer te wijten aan het feit dat IPM zichzelf onlangs zuurstof gaf door een obligatielening van zo’n 10 miljoen euro bij ‘externe investeerders’ - zowel particulieren als instellingen - te plaatsen. 'De verse middelen zullen ons toelaten om onze groeipolen - het radiostation Twizz (nu DH Radio), de website voor sportweddenschappen Betfirst en de aanbieder van vastgoedinfo Logic-Immo - verder te ontwikkelen', reageert François Le Hodey, de gedelegeerd bestuurder van IPM.

Maar zal het verse geld meer dan tijdelijk soelaas brengen? De financiële situatie van IPM is al jaren fragiel. De groep probeerde in 2012 om haar belang in RTL Belgium te verkopen, maar dat draaide op niets uit. Er kwam wel steun van de Waalse en de Brusselse overheid, maar IPM bleef verlieslatend. Het slikte dat jaar een verlies van 2,5 miljoen euro op een omzet van 76 miljoen. Eind 2012 torste de uitgever een schuldenlast van 43 miljoen euro.  IPM boekte voor de laatste keer winst in 2008 (79.000 euro).

Le Hodey zegt dat de resultaten aan de beterhand zijn, dat IPM in 2013 een omzet van 92 miljoen boekte en dat het verlies verkleinde tot 1,6 miljoen. ‘Ik verwacht voor dit jaar (2014) 130 miljoen inkomsten en een positief resultaat’, stelt hij.

Klappen

Net als andere Franstalige uitgevers zit IPM in de hoek waar de klappen vallen. De verkoop van de Franstalige kranten kalft al jaren af tegen een veel sneller tempo dan in Vlaanderen. De oorzaken daarvoor zijn onder meer de laattijdige digitalisering, het minder intensieve leesgedrag in Franstalig België en, in mindere mate, de concurrentie uit Frankrijk. De zwakke financiële structuur van heel wat uitgevers zette bovendien een rem op de nodige investeringen. La Libre Belgique en La Dernière Heure, de vlaggenschepen van IPM, waren vorig jaar goed voor een dagelijkse betaalde verspreiding van 89.744 stuks, tegenover ongeveer 95.000 het jaar ervoor.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud