WhatsApp zet privacy-update toch door

©Photo News

WhatsApp, de berichtendienst van Facebook met 2 miljard maandelijks actieve gebruikers, zet de veranderingen van zijn privacyregeling door. Deze keer probeert het wel beter te communiceren dan in januari.

WhatsApp geeft de gebruikers nog wat tijd om kennis te nemen van het nieuwe privacybeleid. Het zal ook een banner tonen met extra informatie.

De nieuwe regeling werd in januari bekendgemaakt. Gebruikers die niet akkoord gingen, zouden in februari de dienst niet meer kunnen gebruiken. Geruchten deden de ronde dat WhatsApp en Facebook toegang zouden krijgen tot de persoonlijke berichten van gebruikers. De twee bedrijven ontkenden dat, maar toch kwam er wereldwijd protest.

Een stroom van gebruikers vluchtte naar concurrenten van WhatsApp, zoals Signal en Telegram. De drie eerste weken van januari kreeg Signal er 7,5 miljoen gebruikers bij, Telegram 25 miljoen. Pikant detail: Brian Acton, een medestichter van WhatsApp, speelt een belangrijke rol in het Signal-project. Acton stapte enkele jaren geleden op bij WhatsApp uit onvrede over het beleid van Facebook.

Bedrijven

WhatsApp voert de nieuwe regels wel degelijk in, maar stelt dat uit naar 15 mei. De update moet gebruikers de kans geven berichten uit te wisselen met bedrijven, stelt de berichtendienst. Dat past in de strategie van Facebook, waarbij Instagram en Facebook de etalage zijn voor e-commerce en WhatsApp een rol speelt als klantendienst en kassier. De bijgewerkte voorwaarden moeten het bedrijven makkelijker maken WhatsApp te gebruiken als communicatiemiddel en regelen vooral hoe ze met uw gegevens moeten omgaan.

Uw aanvaarding van de nieuwe voorwaarden breidt de mogelijkheid van WhatsApp om data te delen met Facebook niet uit.
Mededeling WhatsApp

Voor persoonlijke conversaties blijft WhatsApp daarentegen gebruikmaken van end-to-endversleuteling. 'Uw aanvaarding van de nieuwe voorwaarden breidt de mogelijkheid van WhatsApp om data te delen met Facebook niet uit', laat de berichtendienst weten. De Europese regelgeving verbiedt Facebook overigens data van WhatsApp te gebruiken voor eigen gewin.

Wie op 15 mei de voorwaarden niet heeft aanvaard, ontvangt voor een korte periode nog wel oproepen en meldingen, maar kan geen berichten meer lezen of verzenden.

Concurrentiestrijd

In een blogpost geeft WhatsApp een sneer naar de concurrenten. 'Sommige concurrenten proberen weg te komen met de bewering dat ze de berichten van mensen niet kunnen zien. Als een app standaard geen end-to-endversleuteling biedt, betekent dat dat ze uw berichten kunnen lezen.' Waarnemers zien daar een verwijzing in naar Telegram. Signal heeft wel een degelijke versleuteling.

Correctie: In een vorige versie stond dat Brian Acton een belangrijke rol speelde bij Telegram, dat was verkeerd. Hij speelt een belangrijke rol bij Signal, als geldschieter en als stichter van de Signal Foundation.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud