Wie wint bij openstelling kabel?

©Jerry De Brie

De uitspraak van de rechtbank is duidelijk in het voordeel van Mobistar. De mobiele operator is voorlopig de enige die een aanvraag heeft lopen om diensten aan te bieden via het netwerk van Telenet. Maar het is de vraag of de consument snel digitale televisie bij Mobistar kan bestellen, ook al ligt de weg in theorie wijd open. Mobistar blijft erop hameren dat de groothandelsprijzen die het aan Telenet moet betalen te hoog zijn om er een rendabele business van te maken die kan concurreren met de triple-playbundels (televisie, internet en telefoon in één pakket) van Telenet.

  • Het Brusselse hof van beroep blijft bij zijn beslissing dat Telenet zijn kabel moet opengooien voor alternatieve spelers.
  • De beslissing plaveit de weg voor Mobistar om snel een digitaal televisieaanbod te lanceren.
  • Maar de mobiele operator stelt dat hij tegen de vastgelegde prijzen geen competitief product in de markt kan zetten.

Het Brusselse hof van beroep besliste eergisteren ten gronde dat Telenet  zijn kabelnetwerk moet opengooien voor concurrenten zoals Mobistar  en Belgacom . De uitspraak maakt een einde aan een procedure die al meer dan drie jaar aansleept. Maar zal de consument profiteren? En betalen we binnenkort met zijn allen minder voor internet en televisie ?

Winnaar: Mobistar

Die groothandelsprijs ligt een pak lager (30%) dan de winkelprijs, omdat er een resem kosten worden uitgehaald, zoals de voetbalrechten en de vergoeding die Telenet betaalt aan de mediahuizen. Maar volgens Mobistar moet het tarief nog lager. De groep stelt dat ze meebetaalt voor diensten zoals YeloTV en het gratis internet via de Telenet-hotspots, waar de Mobistar-klanten geen toegang toe zullen hebben.

Mobistar hoopt dat de Belgische media- en telecomwaakhonden alsnog tot inzicht komen en na een nieuwe marktanalyse beslissen de groothandelsprijzen naar beneden te herzien. Wacht Mobistar daarop om digitale televisie te lanceren? Feit is dat de timing van Mobistar steeds is opgeschoven. Vandaag denkt Mobistar om in de loop van 2015 zijn diensten gefaseerd te kunnen uitrollen.

Winnaar: Proximus

Opvallend, het Brusselse hof van beroep vindt ook dat Proximus toegang moet krijgen tot de breedbandkabel. De telecomoperator is wel degelijk van plan daarvan gebruik te maken. Proximus heeft dan wel zijn eigen tv-aanbod, er zijn in Vlaanderen nog gebieden waar het netwerk van Proximus onvoldoende krachtig is om digitale televisie aan te bieden, waar Telenet dat wel kan.

Verliezer: Telenet

Telenet is op het eerste gezicht de grote verliezer van de uitspraak van het hof van beroep omdat het de alleenheerschappij op de kabel verliest. De Mechelaars reageerden dan ook erg teleurgesteld. Maar in de ogen van velen is Telenet net het probleem. De groep heeft in Vlaanderen een marktaandeel van 80 procent. Met zijn bundelstrategie bemoeilijkt de kabeloperator volgens critici de intrede van concurrenten. Aan de regulator om te beslissen of er meer moet gebeuren om de alleenheerschappij van Telenet te doorbreken.

Consument?

Die trekt de facto aan het kortste eind. Vier jaar nadat de vier Belgische regulatoren hadden beslist dat Telenet en Belgacom hun netwerk moesten openstellen voor alternatieve aanbieders, is er in het complexe kabeldossier bitter weinig vooruitgang geboekt in het voordeel van de consument. ‘Integendeel, alles zit muurvast’, zegt een insider.

Concurrentie is er nauwelijks. BASE, de dochter van het Nederlandse KPN , is de enige die een digitaal tv-aanbod heeft gelanceerd. Pogingen om ‘over the top’ (via het internet, zonder tussenkomst van een operator) televisie aan te bieden zoals WeepeeTV en Bhaalu (Right Brain Interface) zijn geflopt. En de belofte dat breedband goedkoper zou worden is ook niet ingelost. Niemand heeft er belang bij om de prijzen te laten zakken, luidt het vernietigend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud