Wiki gaat 24 uur offline

Jimmy Wales, de oprichter van Wikipedia (foto bloomberg)

Jimmy Wales, de medeoprichter van Wikipedia, heeft beslist de bekende online-encyclopedie 24 uur offline te halen. Met die 'buitengewone' actie wil de website protesteren tegen omstreden Amerikaanse wetgeving die de 'vrijheid van meningsuiting aan banden dreigt te leggen'.

De bewuste wet staat bekend onder de naam 'Stop Online Piracy Act' (SOPA) in het Huis van Afgevaardigden en Protect IP Act (PIPA) in de Senaat. Hij is bedoeld om piraterij en het illegaal kopiëren van films en tv-programma's tegen te gaan, maar krijgt veel tegenkanting op het internet. Volgens sommigen zou hij het einde van het internet inluiden.

'Als die wetgeving erdoor komt, zal dat het vrij en open internet schaden', waarschuwt Wikimedia Foundation, de non-profitorganisatie achter Wikipedia. Volgens de organisatie zet dat de deur open voor 'censuur van internationale websites in de Verenigde Staten'. Morgen ligt de Engelstalige website daarom 24 uur plat.

In de huidige wetgeving zijn websites zoals YouTube enkel verplicht illegale bestanden te verwijderen zodra de eigenaar dat vraagt. Maar dat volstaat niet meer volgens de voorstanders van SOPA - de film- en muziekindustrie.

De nieuwe wet wil buitenlandse sites die offshore de auteursrechten schenden, blokkeren voor Amerikaanse surfers. Zoekmachines zouden ook niet meer mogen linken naar de bewuste sites.

'Piratenleider'

De SOPA-wet doet veel stof opwaaien in de virtuele wereld. Op Twitter noemde Rupert Murdoch, de voorzitter van News Corp., Google al een 'piratenleider'. De mediamoloch verwijt de internetgigant dat hij gratis films streamt en daarrond advertenties verkoopt.

Verschillende bedrijven, waaronder Google en Facebook, voelen zich geviseerd. Ze verzetten zich heftig tegen de wet. Ze vinden dat die censuur zal aanmoedigen en innovatie tegengaan.

Het lijstje tegenstanders is aanzienlijk. Op 15 november schreven AOL, Yahoo!, Google, Facebook, Twitter, Zynga, Mozilla, LinkedIn een brief naar de Senaat en het Huis van Afgevaardigden om zich tegen de wet te verzetten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect