Wikipedia toch bereikbaar

Op Twitter regent het berichtjes van panikerende tieners in de VS die Wikipedia nodig hebben om hun huiswerk te maken. De Engelstalige versie van de website gaat immers 24 uur lang op zwart uit protest tegen op stapel staande wetten in de Verenigde Staten tegen internetpiraterij. Maar er zijn eenvoudige manieren om de site toch te raadplegen.

Wie Wikipedia bezoekt via de smartphone-apps voor iPhone en Android ondervindt geen hinder van de blokkade. Via de computer kan het zwarte scherm worden verwijderd door tijdens het laden van de pagina op de escape-toets te drukken.

Wikipedia protesteert woensdag tegen de wetsinitiatieven SOPA (in het Huis van Afgevaardigden) en PIPA (in de Senaat). Beide wetten 'bedreigen de essentie van het vrije en open web', stelt de Wikimedia Foundation.

Zowel SOPA als PIPA streeft een scherpere vervolging na van overtreders van het auteursrecht. Dat is vooral naar de zin van Hollywood, dat zijn slechte filmcijfers goeddeels wijt aan het illegaal downloaden. Tegenstanders zien in de wetgeving vooral de mogelijkheid om de vrijheid van informatie en die van meningsuiting uit te hollen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud