Yahoo! schrapt 2.000 banen

Yahoo!-topman Scott Thompson (foto: Bloomberg)

Internetbedrijf Yahoo! gaat wereldwijd 2.000 banen schrappen. Daarmee wil topman Scott Thompson kosten besparen en de op drift geslagen internetpionier meer 'gefocust' maken.

De ontslagen komen neer op 14 procent van het totale personeelsbestand van Yahoo!. Thompson mikt met de ingrepen op een jaarlijkse besparing van zo'n 375 miljoen dollar. De kosten van de herstructurering zouden 125 tot 145 miljoen dollar bedragen. Het gros van dat bedrag zal in het tweede kwartaal geboekt worden.

'De acties van vandaag zijn een belangrijke stap naar een nieuw, gedurfd Yahoo! dat kleiner, beweeglijker, winstgevender en beter uitgerust is om te innoveren', aldus Thompson in het persbericht naar aanleiding van de herstructurering. 'We drijven onze inspanningen in onze kernactiviteiten op en richten onze middelen op de meest urgente prioriteiten.'

Yahoo! is al een hele tijd op zoek naar zichzelf in een markt die nu gedomineerd wordt door Facebook en Google. Het bedrijf kampt met dalende inkomsten en een afbrokkelende winst. Dat leidde al tot grote verschuivingen aan de top van het bedrijf. Voorzitter Roy Bostock en medeoprichter Jerry Yang verdwenen al uit de raad van bestuur, en afgelopen zomer werd CEO Carol Bartz aan de kant geschoven. Thompson kwam over van de internetbetaaldienst PayPal, die tegenwoordig onder de vleugels van de veilingsite eBay zit.

Thompson worstelt met opstandige aandeelhouders. De voornaamste daarvan is de activistische aandeelhouder Third Point. Die voert een campagne om enkele nieuwe bestuurders benoemd te krijgen. Yahoo! probeert dat te counteren door zelf de raad van bestuur te herschikken met de benoeming van enkele nieuwe onafhankelijke bestuurders.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect