Zuckerberg & co lijven onderwijs in als nieuwste speeltje

Zuckerberg & co lijven onderwijs in als nieuwste speeltje. ©EPA

Laurene Powell Jobs, weduwe van de Apple-oprichter, heeft 50 miljoen dollar veil voor een nieuw onderwijsproject. Het toont aan hoezeer Silicon Valley het onderwijs op de schop wil.

‘Ons onderwijssysteem lijkt wel bevroren, het dateert nog van 100 jaar geleden’. Laurene Powell Jobs, weduwe van de in 2011 overleden Apple-oprichter Steve Jobs, schuwde bij de voorstelling van haar nieuwe onderwijsproject ‘XQ: The Super School Project’ de harde woorden niet. De Amerikaanse middelbare school volstaat niet meer en moet nodig op de schop, zo is Powell Jobs overtuigd.

Kleine stapjes zullen daarbij niet helpen, er is een ‘nieuwe start’ nodig. Ze nodigt iedereen - zowel studenten, leraren, directies als de elite uit andere sectoren - uit om tegen midden volgend jaar voorstellen voor een nieuw onderwijsproject te lanceren.

Een jury zal dan in augustus volgend jaar 5 à 10 voorstellen selecteren om effectief te financieren. Aan de ‘wedstrijd’ zijn weinig voorwaarden verbonden: het nieuwe onderwijsproject mag zowel een revolutie in de lessenroosters, structuren, gebruikte technologieën als de inhoud betekenen. Maar dat Powell Jobs, weduwe van de man die de smartphone en de tablet bij het grote publiek introduceerde, een speciale gevoeligheid zal hebben voor de technologische kant van het onderwijs lijkt nu al buiten kijf te staan.

Het ‘XQ’-project is niet de eerste zet van Powell Jobs op onderwijsvlak. Eerder stapte ze met haar non-profitorganisatie Emerson Collective al in het kapitaal van ‘Altschool’. Dat bedrijf gaat niet op zoek naar een nieuw onderwijsproject, maar heeft het al zelf ontwikkeld en wil dat de komende jaren uitrollen in een twintigtal scholen.

In het kapitaal van Altschool duikt nog een andere Silicon Valley-goeroe op: Mark Zuckerberg, CEO van de sociale netwerksite Facebook. Toen Altschool in mei 100 miljoen dollar ophaalde in een van de grootste kapitaalsrondes in het onderwijsveld dit jaar, stapten ook Zuckerberg en zijn vrouw Priscilla Chan mee aan boord.

Kinderen die naar een ‘Altschool’ gaan, worden ingedeeld in klasjes waar de leeftijden door elkaar lopen. Ze krijgen elk een gepersonaliseerd leertraject via individuele ‘modules’. Het bedrijf spreekt over een ‘playlist’ van lessen, waardoor de referentie naar de techwereld niet veraf is.

Voor Zuckerberg zijn die ‘gepersonaliseerde leertrajecten’ alvast een vertrouwd concept. Begin deze maakte Facebook bekend dat het gratis onderwijssoftware zou maken voor de ‘Summit Public Schools’, een non-profitorganisatie die in California en Washington die net die gepersonaliseerde leertrajecten wil aanbieden.

De instap van Zuckerberg en Powell in het ‘XQ’-project, Altschool en de ‘Summit Public Schools’ is het bewijs dat Silicon Valley steeds harder aandringt om het klassieke onderwijs van richting te doen veranderen. Zowel Powell als Zuckerberg investeerden de voorbije jaren al in het onderwijs, maar dan via de klassieke weg. Zuckerberg trok geld uit voor de klassieke onderwijsnetten van Newark en San Francisco - respectievelijk 120 en 140 miljoen -, terwijl Powell studiebeurzen voor minderbedeelden voorzag.

Maar beide investeringen werden nooit als een succes aanzien. Beide techgoeroe’s trekken nu dan maar de portefeuille open voor start-ups die onderwijs radicaal anders benaderen. Ze zijn niet de enigen: volgens CB Insights stegen de investeringen in onderwijsstart-ups vorig jaar met liefst 55 procent, naar 1,87 miljard.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud