1 op 6 koopt smartphone in 2014

©AFP

De opmars van de smartphone is niet te stuiten. Dit jaar zullen er wereldwijd 1,3 miljard slimme mobieltjes verkocht worden, een stijging met ruim een kwart tegenover vorig jaar. De groei van de verkoop van mobieltjes is wel aan het vertragen, zegt onderzoeksbureau IDC.

Het is een cijfer dat doet duizelen. 1,3 miljard smartphones betekent dat één op zes wereldburgers het voorbije jaar een nieuwe smartphone kocht. Ook vorig jaar werden er al 1 miljard stuks verzet, blijkt uit cijfers van IDC. Maar het onderzoeksbureau verwacht dat de groei de komende jaren zal afnemen. Voor volgend jaar wordt een cijfer van 1,4 miljoen mobieltjes naar voor geschoven, tegen 2018 zal de wereldwijde markt 1,9 miljard stuks bedragen.

Een goed deel van die markt ligt tegen dan in de opkomende landen, verwacht IDC. En dat zal zijn effect hebben op de prijzen. De gemiddelde prijs van een mobieltje bedroeg dit jaar 241 dollar of 193 euro. Maar in groeilanden als India ligt de gemiddelde verkoopprijs eerder in de buurt van 135 dollar of 108 euro.

De druk op de prijzen is dit jaar al ingezet, met de komst van Chinese prijsbrekers als Xiaomi en Huawei. Die beweging is niet te zien in het topsegment, waar de prijzen stabiel zijn. 'Maar vandaag kan je voor een aanvaardbaar bedrag een toestel kopen dat qua hardwarekenmerken in de buurt komt van de topklasse.'

Opmerkelijk, ruim acht van de tien verkochte smartphones maakt gebruik van het besturingssysteem Android van Google. De iPhone van Apple  (met het besturingssysteem iOS) kwam uit op een marktaandeel (in volume) van 13,8 procent. Maar met die 13,8 procent kaapt het wel bijna een derde van de verkochte waarde weg. Weeral een bevestiging van de onklopbare prijsstrategie van het bedrijf uit Cupertino.

Bron: IDC

Bron: IDC

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud