Agfa start gesprekken met Duitsers rond overname

Agfa gaat praten met de Duitsers. ©BELGA

De beeldvormingsgroep Agfa-Gevaert gaat niet-exclusieve gesprekken aan met het Duitse Compugroup over een mogelijke overname.

Eind oktober lekte het al uit via het financiële persagentschap Bloomberg: het Duitse Compugroup, specialist in medische beeldvorming, heeft een oogje op Agfa-Gevaert. De groep uit Mortsel bevestigde toen vrijwel meteen dat de Duitsers hun interesse hadden uitgedrukt voor een volledige overname. 

De raad van bestuur van Agfa-Gevaert zette donderdag nabeurs een nieuwe stap in het proces. Er starten niet-exclusieve gesprekken met de Duitsers. ‘Er is geen zekerheid dat die besprekingen zullen leiden tot een openbaar bod op de aandelen van Agfa’, klinkt het met klem in een persbericht.

Pensioenlast

Voor een mogelijke deal zijn nog verschillende hordes te nemen.Een belangrijk struikelblok is de pensioenlast die Agfa-Gevaert meezeult. Die bedraagt 1,1 miljard euro.

Agfa is verplicht tot aanzienlijke jaarlijkse betalingen aan gepensioneerden in het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Duitsland. Dat dateert nog uit de tijd dat Agfa analoge filmrolletjes maakte. Vorig jaar moest Agfa 88 miljoen euro ophoesten, dit jaar klokken de kosten af op 53 miljoen euro.

Het pensioenprobleem drijft het prijskaartje op. Uitgaand van een overnameprijs van 4,50 à 5 euro per aandeel, moet er in totaal ongeveer 2 miljard euro op tafel komen. 770 à 860 miljoen euro voor 4,50 à 5 euro per aandeel, met daarbij nog eens 1,1 miljard euro voor de pensioenverplichtingen.

Graphics

Er zijn ook vragen over het lot van de afdeling Graphics. De Duitsers azen als medisch specialist prioritair op de afdeling Healthcare. Compugroup ontwerpt computersystemen om medische dossiers tot bij dokters, tandartsen en kinesisten te krijgen, terwijl Agfa focust op ziekenhuizen.

Op dat domein zijn beide bedrijven complementair. Maar analisten vroegen zich eind oktober wel af wat een medische specialist moet aanvangen met een grafische en materialendivisie.

Voorkennis

Healthcare is het meer rendabele deel van Agfa. In 2015 tekende de divisie met 40 procent van de omzet voor bijna 60 procent van de bedrijfswinst. Healthcare financiert als het ware de andere afdelingen: Graphics, dat printplaten voor drukkerijen levert, en Specialty Products, dat synthetisch papier produceert. Maar de drie opsplitsen is niet evidentEerdere pogingen in die richting draaiden op niets uit.

Als er een oplossing komt voor de pensioenlast en voor de afdeling Graphics, is het vooral uitkijken naar de reactie van grote aandeelhouders als JPMorgan (5,5%), Classic Fund (5,3%) en Norges Bank (4,7%). Een referentieaandeelhouder is niet meer aan boord bij Agfa.

Rond het geflirt van Agfa en de Duitsers hangt een zweem van insider tradingDe interesse lekte uit op 28 oktober, maar toen was de koers van Agfa sinds midden september al met 40 à 50 procent gestegen. De toezichthouder FSMA voert een onderzoek.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n